Ryba w galarecie

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

1 godz. 30 min.

Łączny czas:

1 godz. 50 min.

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Polska

Ryba w galarecie przepis na delikatną rybę w galarecie. Najłatwiej przygotować można pstrąga – zazwyczaj obieram go z ości, żeby nie męczyć się z ośćmi w galarecie. Uwielbiam też karpia w galarecie – dzwonka karpia są delikatne i bardzo odświętne. Ryba w galarecie to danie nie tylko wigilijne – choć pewnie najczęściej jest w tym okresie przyrządzana.

Podstawą dobrej galarety jest aromatyczny warzywny bulion, dopiero pod koniec gotowania bulionu dodaje się ryby. Ryby gotujcie nie dłużej niż około 10 minut – chodzi o to, żeby były jędrne i zanadto się nie wysuszyły.

Ryba w galarecie – składniki

Bulion:

  • włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por
  • mała cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • opcjonalnie vegeta lub warzywna kostka rosołowa
  • żelatyna (na koniec do przecedzonego bulionu)

Ryby:

  • Proponuję pstrąga lub karpia, uwielbiam też flądrę, każda ryba którą lubicie będzie odpowiednia.

Ryba w galarecie – przepis

  1. Do zimnej wody włożyć włoszczyznę, cebulą, liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Gotować bulion do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  2. Jeśli macie głowy ryb lub niepotrzebne części możecie wrzucić je do bulionu na dłużej czyli po 20 minutach od rozpoczęcia gotowania – nie ma obawy, że się rozgotują, gdyż zostaną odcedzone – mają nadać głębszego aromatu całości.
  3. Bulion odcedzić – będzie łatwiej delikatnie gotować rybę do galarety.
  4. Umytą rybę pokroić (w zależności od tego czy chcecie mieć dzwonka w galarecie czy kawałki obranej ryby) karpia proponuję pokroić w dzwonka lub jeśli wolicie pstrąga możecie wrzucić go w całości do bulionu i gotować około 10 minut.
  5. Delikatnie wyłowić rybę i przełożyć do naczynia, jeśli wolicie rybę obraną, poczekajcie, aż przestygnie, a następnie obierzcie ją z ości (skórę można zostawić – będzie pięknie lśniła w galarecie). Oczywiście cała ryba też może być zalana galaretą.
  6. Jeśli lubicie dodatki w galaretce, możecie pokroić marchew z bulionu, dodać groszku czy kilka plastrów cytryny.
  7. Bulion ponownie przecedzić przez gęste sito – żeby był maksymalnie klarowny. Zagotować i dodać żelatyny. Można dodać też trochę soku z cytryny, który doskonale podkreśli smak ryby.
  8. Do naczyń z rybą i warzywami należy delikatnie wlać bulion z żelatyną. Pozostaje już czekanie, aż galaretka stężeje.
4.3/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *