Ryba w zalewie octowej z papryką i korniszonem

Czas przygotowania:

30 min.

Czas gotowania:

15 min.

Łączny czas:

45 min.

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

Średnie

Typ kuchni:

Polska

Ryba w zalewie octowej z dodatkiem konserwowej papryki i ogórka. Rybę należy usmażyć w gęstym naleśnikowym cieście, która stanie się idealnym nośnikiem smaku aromatycznej zalewy. Danie to jest wyraziste i bardzo smaczne. Doskonale pasuje na wigilię czy jako sylwestrowa przekąska. To jedno z dań ekspresowych jeśli chodzi o czas znikania ze stołu. Pomysłodawczynią i wykonawcą wigilijnej ryby w zalewie jest Kamila, goście byli oczarowani.

Ryba w zalewie octowej z papryką i korniszonem – składniki

  • 7 filetów rybnych np. mintaj, dorsz, sola
  • sól i pieprz
  • 10 ogórków konserwowych
  • 6 plastrów marynowanej papryki

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko
  • mąka
  • mleko

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 8 łyżek octu
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Ryba w zalewie octowej z papryką i korniszonem – przepis

  1. Rybę należy osolić i oprószyć pieprzem, następnie zanurzyć w gęstym cieście naleśnikowym i usmażyć na odrobinie oleju na złocisty kolor.
  2. Paprykę i korniszony pokroić w drobną kostkę.
  3. Zagotować wodę na zalewę, dodać ocet, cukier, sól, keczup i odrobinę koncentratu pomidorowego. Pogotować zalewę około 15 minut – aż smaki się połączą.
  4. Usmażoną rybę ułożyć ciasno w naczyniu i posypać pokrojoną w kostkę papryką konserwową i ogórkiem konserwowym (można układać warstwami).
  5. Wszystko zalać gotującą się zalewą.

Ryba w zalewie jest wyrazista i delikatna zarazem, grube filety dorsza w cieście naleśnikowym, które są delikatne zostały przełamane ostrymi korniszonami i marynowaną papryką. Do tego aromatyczna octowa zalewa. Cudowne danie.

Ryba w zalewie octowej z papryką i korniszonem
Ryba w zalewie octowej z papryką i korniszonem

 

 

3.9/5 - (19 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *