Gotowana szynka wieprzowa

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

2 x 10 min.

Łączny czas:

35 min.

Ilość porcji:

10-12

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Szynka gotowana przepis na wspaniałą, soczystą szynkę idealną jako przekąska, do kanapek i galarety. Taką szynkę Karol przygotowuje zazwyczaj na wielkanoc, moim zdaniem mógłby częściej;) Przepis nie jest pracochłonny, własnoręcznie gotowana szynka ma jeszcze jedną ważną zaletę – dokładnie wiesz czym jest naszprycowana (a dokładniej wiesz, że niczym nie jest).

Więcej wielkanocnych dań: przepisy na wielkanoc

Gotowana szynka wieprzowa – składniki

  • Chuda szynka wieprzowa około 1-1,2 kg, najlepiej od razu kupiona w siatce
  • 3-4 łyżeczki soli peklowej
  • 5-6 łyżek zwykłej soli
  • mała garść ziaren ziela angielskiego
  • mała garść pieprzu czarnego
  • 5-6 liści laurowych
  • 8-12 owoców jałowca
  • 3-4 ząbki czosnku
  • garść majeranku
  • opcjonalnie inne dodatki np. gorczyca, chili, kminek, tymianek, rozmaryn lub inne przyprawy

Gotowana szynka wieprzowa – przepis

  1. Jeśli nie udało się nam kupić szynki w siatce to należy szynkę dokładnie obwiązać sznurkiem (bezbarwnym), takim który będziemy mogli użyć do gotowania.
  2. W wysokim (nie szerokim) garnku zalewamy umytą szynkę zimną wodą i dodajemy wszystkie przyprawy.
  3. Mięso zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 8-10 minut (w zależności od wielkości szynki) i odstawiamy w zimne miejsce do wystygnięcia na noc.
  4. Następnego dnia jeszcze raz zagotowujemy szynkę i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne około 8-10 minut i pozostawiamy ponownie do ostudzenia w wodzie.
  5. Po wystudzeniu po około 6-10 godzinach szynka jest gotowa do spożycia.

Tradycyjny aromat przypraw sprawdza się bardzo dobrze ale polecam również poeksperymentować z innymi przyprawami do szynki gotowanej.

3.7/5 - (12 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *