Dorsz duszony w śmietanie z cebulą i ziołami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Dorsz duszony w śmietanie z cebulą i koperkiem to pomysł na błyskawiczny i delikatny obiad. Danie to przygotujecie w 15 minut, polecam serwować duszonego dorsza ze szpinakiem z czosnkiem. Warto do 18% śmietany wkropić trochę soku z cytryny – przyjemnie ożywi danie. Duszony dorsz jest miękki, soczysty i o wiele delikatniejszy niż smażony. Ja doprawiam to danie ziołami prowansalskimi lub tymiankiem.

Dorsz duszony – składniki

  • 2 filety z dorsza (jeśli macie mrożone należy je rozmrozić przed smażeniem – rybę najlepiej rozmrażać powoli w lodówce)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • śmietana 18%
  • kilka kropli soku z cytryny
  • świeży koperek
  • łyżka masła do smażenia

Dorsz duszony – przepis

  1. Dorsza umyć i wysuszyć oprószyć solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec dodać drobno posiekany ząbek czosnku.
  3. Na cebulę położyć kawałki dorsza i chwilę podsmażać z obu stron, następnie zalać całość śmietaną.
  4. Doprawić tymiankiem lub ziołami prowansalskimi, vegetą, solą i pieprzem. Całość skropić sokiem z cytryny – doda wyrazu temu delikatnemu sosowi.
  5. Dusić do momentu aż śmietana zgęstnieje a dorsz się zetnie – pamiętajcie – nie za długo, żeby nie przesuszyć ryby.
  6. Całość obficie posypać koperkiem. Serwować ze szpinakiem i czosnkiem.

Uwielbiam to delikatne, aromatyczne danie. Słony dorsz przełamany aksamitnym śmietanowym sosem z kawałkami cebuli (może być też por – będzie jeszcze delikatniej) to wymarzony obiad.

4.1/5 - (11 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *