Kurki w śmietanie

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kurki w śmietanie czyli kolejny pomysł na sezonowe danie z kurek. Kurki w śmietanie są doskonałe jako sos do kanapek, makaronu, mięs lub jako przekąska – nie jest to danie lekkie, ale z pewnością pyszne. Sezon na świeże kurki trwa krótko – więc warto choć raz w sezonie przygotować to delikatne danie. Ja dodaję do kurek w śmietanie tymianku i odrobinę soku z cytryny, ale wyborne będą też z pietruszką. Używam kwaśnej śmietany 18% żeby sos śmietanowy był gęsty i wyrazisty.

Kurki w śmietanie – składniki

  • 400 gramów kurek
  • cebula smażona
  • gęsta śmietana 18% około 150 gramów
  • sporo soli i pieprzu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • odrobina masła do smażenia
  • opcjonalnie kilka kropel cytryny

Kurki w śmietanie – przepis

Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle aż się zeszkli. Dodać dobrze umyte i wysuszone kurki i smażyć jakieś 10 minut, aż będą miękkie. Dodać sporo soli i pieprzu – najlepiej świeżo mielonego. Zmniejszyć ogień i po łyżce dodawać gęstej, kwaśniej śmietany 18%. Następnie oprószyć tymiankiem. W razie potrzeby dosolić ponownie – jeśli sos wyda się Wam mdły pomoże kilka kropel cytryny. Polecam też sos kurkowy ze słodką śmietanką – przepis: sos kurkowy. Uwielbiam kurki za aromat, delikatność i chyba też za ich sezonowość. Jajecznica z kurkami jest moją kolejną propozycją na wspaniałe letnie śniadanie: jajecznica z kurkami

kurki
Kurki
3.9/5 - (13 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

  1. hej, przepis udany na kurki, wlasnie robie drugi raz, po 2 tygodniach – zawsze robie wieksze porcje – nastepnego dni a lepiej smakuje jak odgrzewam. pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *