Sos kurkowy z cebulą i śmietaną

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sos kurkowy czyli prosty przepis na doskonały sos z kurek. Wystarczy śmietana, cebula, sól, pieprz, odrobina cytryny no i oczywiście kurki. Sos kurkowy jest delikatny, kremowy i niezwykle smaczny pasuje do makaronu, klusek czy kopytek, dopełni smak mięsa.

Ja dodaję do sosu kurkowego natkę pietruszki i sporo soli ponieważ kurki w niesamowity sposób chłoną sól. Jeśli przepadacie za boczkiem tak jak ja – możecie dodać odrobinę wędzonego boczku – owszem sos będzie o wiele cięższy, ale aromat wędzonki doskonale pasuje do kurek – taki wariant idealnie nada się do makaronu np. penne.

Sos kurkowy z cebulą i śmietaną – składniki

  • 300 gramów kurek
  • 1,5 średniej cebuli
  • łyżka masła
  • słodka śmietana 30 % około 150 ml
  • sporo soli – 3 obfite szczypty to nie za mało
  • sporo pieprzu – najlepiej świeżo mielonego
  • odrobina soku z cytryny
  • garść natki pietruszki
  • opcjonalnie 100 gramów wędzonego boczku (opcja wypasiona)

Sos kurkowy z cebulą i śmietaną – przepis

Należy dobrze umyć kurki z piasku i innych leśnych naleciałości. Na maśle smażymy cebulkę (i opcjonalnie boczek) – żeby delikatnie się zeszkliła, dodajemy kurki, sól i pieprz – powoli dusimy aż kurki odrobinę zmiękną. Następnie zalewamy całość 30% słodką śmietanką i redukujemy powoli na małym ogniu. Dodajemy pietruszkę i ewentualnie ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec odrobina soku z cytryny, dla wydobycia aromatu sosu. Zajadajcie się nim – sezon na kurki nie trwa zbyt długo.

Polecam też kurki w śmietanie

Uwielbiam te sezonowe grzyby – jutro na śniadanie zjem jajecznicę z kurkami

kurki
Kurki
3.5/5 - (18 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *