Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Makaron z kurkami czyli moja improwizacja, która okazała się strzałem w dziesiątkę, a zachwytom i westchnieniom znad makaronu nie było końca. Danie jest łatwe i bardzo smaczne.

Dodałam cebulę, kurki, baleron, 4 żółtka jaj i 18% śmietankę oraz pietruszkę i parmezan – można to nazwać odmienioną carbonarą z kurkami. Lekkiego dania nie oczekujcie – ale jeśli chcecie makaronowej rozpusty to koniecznie bierzcie się do roboty.

Podane proporcje są na 4 głodne osoby. Albo na 3 mega żarłoków 😛

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 300 gramów świeżych kurek (grzybów oczywiście)
  • 200 gramów chudego baleronu
  • 4 żółtka jajek (jajka warto sparzyć)
  • 150 ml 18% śmietanki (rzadkiej z kartonu)
  • garść tartego parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 gramów makaronu spaghetti ugotowanego al dente

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – przepis

  1. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę i podsmażyć na oliwie przez 7 minut – cebulę należy zeszklić i lekko zrumienić. Dodać dokładnie umyte kurki (ja miałam dosyć małe, więc dodałam je w całości) i powoli dusić. Jeśli z grzybów wydzieli się za dużo wody możecie odlać na bok 2-3 łyżki sosu – zachowajcie go gdyby okazało się, że jednak sos jest za gęsty.
  2. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę baleron – (razem z grzybami udusiłby się i nie był chrupiący). Podsmażony baleron dodać do cebuli z kurkami.
  3. 4 jajka sparzyć wrzątkiem przez 10 sekund, oddzielić żółtka do miski, dodać śmietankę i starty parmezan – doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić na bok.
  4. Ugotować makaron w osolonej wodzie – następnie odlać i przełożyć na patelnię z cebulą i grzybami oraz baleronem. Wymieszać dokładnie i zdjąć z gazu. (Ja zawsze dolewam do sosu 2 łyżki wody po gotowaniu się makaronu – dzięki temu sos cudownie się zagęszcza).
  5. Gorący – ale nie gotujący się makaron z grzybami zalać sosem z żółtek i śmietany – bardzo dokładnie wymieszać i natychmiast podawać posypany natką pietruszki i dodatkowym parmezanem.

Tutaj znajdziecie bezmięsną wersję sosu do makaronu: Sos kurkowy

makaron z kurkami i baleronem
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym
5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2465

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *