Spaghetti Bolognese

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

20 min.

Łączny czas:

35 min.

Ilość porcji:

2-3

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Włoska

Spaghetti Bolognese przepis czyli jak przygotować pyszny mięsno-pomidorowy sos do makaronu według włoskiego przepisu. Sekretem jest dobre mięso, najlepiej własnoręcznie mielona, chuda wołowina (ewentualnie wieprzowina). Warto podlać mięso czerwonym winem – wydobędzie ono z sosu niesamowity, głęboki aromat. Włosi dobrze znany w Polsce sos boloński nazywają ragù i podają go zazwyczaj z makaronem grubszym i cięższym niż spaghetti np. tagliatelle (wstążki), ponieważ sos bolognese jest dość ciężki – pasuje do niego solidny makaron, który zrównoważy sos. Prezentuję więc dwie odmiany tego pysznego dania: spaghetti bolognese – najczęściej spotykane w Polsce i ragù z tagliatelle take jakie jadłam w Bolonii.

Spaghetti Bolognese – składniki

  • 250 gramów wołowego mięsa mielonego (opcjonalnie chudej wieprzowiny)
  • jedna średnia cebula
  • jedna marchew
  • mały kawałek selera naciowego (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku
  • 150 ml czerwonego wina
  • 200-250 ml bulionu wołowego
  • puszka pomidorów
  • 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • mała gałązka rozmarynu
  • 1-2 liście laurowe
  • suszone oregano oraz bazylia
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • kawałek chili lub jedno pepperoncino
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania
  • 200 gramów dobrego makaronu spaghetti lub innego dowolnego makaronu – ja polecam wstążki.

Spaghetti Bolognese – przepis krok po kroku:

  1. Kroimy marchew, cebulę oraz seler w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, posiekanym chili, oraz igłami rozmarynu. Smażymy około 5-10 min, aż warzywa zmiękną.
  2. Dodajemy mielone mięso i smażymy do zbrązowienia i następnie dodajemy wino, które odparowujemy przez około 5 minut.
  3. Następnie podlewamy całość bulionem wołowym, dodajemy puszkę pomidorów, przecier pomidorowy, liść laurowy i dusimy całość około 10-15 min, redukując sos do odpowiedniej gęstości.
  4. Na koniec doprawiamy do smaku sos solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz bazylią.
  5. Ugotowany makaron polewamy sosem i obsypujemy na wierzch parmezanem oraz dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.
  6. Pamiętajcie, żeby sos położyć na makaron – każdy sam miesza sobie danie na talerzu.
CZYTAJ  Makaron - jego rodzaje i właściwości odżywcze
ragu bolognese
Spaghetti Bolognese
3.3/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

2 komentarze

  1. Spaghetti bolognese, nazwałem męskim daniem, ponieważ szybko można je zrobić.Po pracy w 40 min.mam gotowy i smaczny obiad.Mielone kupuję w sklepie, też bardzo smaczne.Mam dużo przypraw, makaron zawsze pod ręką.Nie ma to jak domowe jedzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *