Korzenne pierniczki

Czas przygotowania:

50 min.

Czas gotowania:

8-10 min.

Łączny czas:

1 godz. 0

Ilość porcji:

10

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Europejska

Pierniki przepis czyli jak zrobić pyszne, korzenne pierniki o idealnej konsystencji. Pierniki mogą tygodniami czekać na święta – cały czas uszlachetniając się np. w blaszanym pudełku. Nie znam nikogo, komu dekoracja słodkich ciastek nie sprawiałaby przyjemności. Warto kupić gotowe, kolorowe ozdoby, w kształcie kulek, gwiazdek i co tam sobie wymarzycie na piernikach.

Korzennie pierniczki – składniki

  • 300 gramów mąki
  • 100 gramów cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 lyżeczka sody
  • 1 łyżka przyprawy do pierników (lub gałka muszkatołowa, imbir, goździki, cynamon, anyż i kardamon w dowolnej kombinacji – jaką lubicie)
  • pól szklanki miodu,
  • jajko do posmarowania przed włozeniem pierników do piekarnika
  • do dekoracji: lukier z cukru pudru wody i soku z cytryny, orzechy, migdały, gotowe dekoracje np: kuleczki, gwiazdki itd.
  • przydadzą się też foremki w różnych kształtach

Korzennie pierniczki – przepis

  1. Miód rozpuścić w garnku na małym gazie, dodać do mąki i rozmieszać.
  2. Do masy dodać jajko, cukier puder, masło, sodę i przyprawę do pierników.
  3. Zagniatać aż ciasto stanie się jednolite – jeśli jest za mokre dodajcie mąki, a jeśli za suche i mało elastyczne wzbogaćcie je masłem.

Ciasto pozostawić pod przykryciem na jakieś 20 – 30 min. – żeby odpoczęło.

Następnie ciasto podzielić na kilka mniejszych kulek, wałkować, wyciskać foremkami odpowiednie kształty. Pierniki można posmarować dodatkowo jajkiem – będą bardziej miękkie i błyszczące. Jeśli wolicie te twarde i dłużej „dojrzewające” nie smarujcie ich wcale. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej, cienką warstwą masła.

Piec około 7-9 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu lub tyle, żeby się nie spaliły – wszystko zależy od piekarnika.

Przestygnięte pierniki udekorować lukrem i błyszczącymi ozdóbkami. Ja lubię też te niedekorowane, są mniej słodkie i bardziej korzenne.

CZYTAJ  Carpaccio z surowego łososia
pierniki
Korzenne pierniki
3.7/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *