Ciasto z owocami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ciasto z owocami – składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła, roztopionego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki ulubionych owoców (np. truskawki, maliny, jagody)
- opcjonalnie: 1 łyżka cukru pudru do posypania
Ciasto z owocami – przepis krok po kroku
- W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
- Dodaj roztopione masło, jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Przygotuj formę do pieczenia, natłuść ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej połowę ciasta do formy, równomiernie rozprowadzając je na dnie.
- Rozłóż owoce na cieście, równomiernie je rozkładając.
- Wylej resztę ciasta na owoce, starając się je przykryć.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
- Wyjmij ciasto z owocami z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Przed podaniem, posyp ciasto z owocami cukrem pudrem, jeśli chcesz.
Teraz możesz cieszyć się pysznym i soczystym ciastem z owocami!