Anyż gwiazdkowy – właściwości i zastosowanie w kuchni
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Anyż gwiazdkowy jest owocem drzewa zimozielonego, pochodzi z Chin. Owoce tego drzewka to ośmioramienne aromatyczne gwiazdki królują nie tylko w kuchni, mają też zastosowanie medyczne.
Anyż jest znany od wieków w Indiach i Chinach – jest między innymi składnikiem chińskiej przyprawy pięć smaków. Do Europy trafił stosunkowo niedawno – około 350 lat temu.
Słodkawo korzenny, z aromatem lukrecji, wyrazisty aromat doskonały do dań orientalnych, marynat i deserów.
Anyż – właściwości medyczne
Anyż gwiazdkowy jest między innymi w lekach przeciwkaszlowych.
Pomaga w trawieniu, działa rozkurczowo i przyspiesza przemianę materii.
Chińczycy żują wierzchołki gwiazdek anyżu, żeby mieć świeży oddech.
Warto dodać kilka gwiazdek do ciepłej kąpieli – znakomicie odpręża i redukuje uczucie zmęczenia.
Mimo wielu pozytywnych właściwości anyżu – nie należy z nim przesadzać – nadmiar może uszkodzić nerki.
Zastosowania kulinarne anyżu w kuchni
Anyż jest obecny w potrawach kuchni chińskiej, hinduskiej i wietnamskiej. Doskonale pasuje do drobiu i wieprzowiny – nieodłączny towarzysz wietnamskiej zupy PHO – nadaje doskonały smak długo gotowanej wołowinie. Dodawany jest też do deserów, pierników i aromatyzowania nalewek, ponczu czy grzanego wina. Anyż gwiazdkowy doskonale pasuje do marynowanej dyni i kaczki po chińsku. Warto dorzucić jedną gwiazdkę anyżu do gotowanie czerwonej kapusty – doskonale podkreśli jej smak. Jeśli walczycie z niestrawnością zaparzcie sobie herbatę z gwiazdką anyżu – złagodzi dolegliwości i ożywi smak.