Babka wielkanocna – wilgotna i pyszna

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

Babka wielkanocna wilgotna, puszysta i lekka. Drożdżowa baba nie ma sobie równych. Jeśli chcecie, żeby baba była bardzo wilgotna możecie zamiast mleka użyć zmielonego twarogu do sernika, a zamiast drożdży użyjcie łyżeczkę proszku do pieczenia – uzyskacie serową, mokrą babę wielkanocną. Poniższy przepis jest na tradycyjną drożdżową, wielkanocną babkę.

Babka wielkanocna – składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży świeżych lub 15 gramów suszonych /do baby serowej dodać łyżeczkę proszku do pieczenia/
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • filiżanka mleka (około 150 ml) – /do baby serowej dodać białego sera zamiast mleka/
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • garść rodzynek

Babka wielkanocna – przepis

  1. Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać. Jeśli używacie świeżych drożdży roztopcie je najpierw z cukrem. Składniki wsypać do dużego pojemnika dodać mleko, żółtka i jedno jajko oraz roztopione masło.
  2. Całość wymieszać robotem kuchennym lub ręcznie – pamiętajcie im dłużej wyrabiacie drożdżowe ciasto tym bardziej puszyste i lekkie się staje – ot cały sekret pysznej drożdżowej baby.
  3. Następnie jeśli lubicie dodajcie rodzynki, wymieszajcie całość i odstawcie ciasto w ciepłe miejsce – przykryte ściereczką na około 40 minut – aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wyspanej bułką tartą. Ciasto powinno wypełniać foremkę do połowy wysokości. Należy odstawić ciasto na 20 minut, aż znów podrośnie w spokoju.
  5. Piec w temperaturze 170ºC około 35 minut – proponuję test drewnianym patyczkiem – jeśli będzie suchy ciasto jest już dobre. Wyjąć z formy dopiero po przestygnięciu.
  6. Jeśli robicie serową babę należy piec ją około godziny w 180 stopniach.
  7. Babkę polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

3 komentarze

  1. Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez babki , uwielbiam jej smak , z pewnością wypróbuję przepis 🙂

  2. Pamiętam smak i zapach takiej babki jeszcze z domu rodzinnego. Kiedy pojawiała na stole znikała natychmiast. Muszę wypróbować ten przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *