Babka wielkanocna – wilgotna i pyszna
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
Babka wielkanocna wilgotna, puszysta i lekka. Drożdżowa baba nie ma sobie równych. Jeśli chcecie, żeby baba była bardzo wilgotna możecie zamiast mleka użyć zmielonego twarogu do sernika, a zamiast drożdży użyjcie łyżeczkę proszku do pieczenia – uzyskacie serową, mokrą babę wielkanocną. Poniższy przepis jest na tradycyjną drożdżową, wielkanocną babkę.
Babka wielkanocna – składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 dag drożdży świeżych lub 15 gramów suszonych /do baby serowej dodać łyżeczkę proszku do pieczenia/
- 1 jajko
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru
- filiżanka mleka (około 150 ml) – /do baby serowej dodać białego sera zamiast mleka/
- 100 g roztopionego masła
- szczypta soli
- garść rodzynek
Babka wielkanocna – przepis
- Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać. Jeśli używacie świeżych drożdży roztopcie je najpierw z cukrem. Składniki wsypać do dużego pojemnika dodać mleko, żółtka i jedno jajko oraz roztopione masło.
- Całość wymieszać robotem kuchennym lub ręcznie – pamiętajcie im dłużej wyrabiacie drożdżowe ciasto tym bardziej puszyste i lekkie się staje – ot cały sekret pysznej drożdżowej baby.
- Następnie jeśli lubicie dodajcie rodzynki, wymieszajcie całość i odstawcie ciasto w ciepłe miejsce – przykryte ściereczką na około 40 minut – aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wyspanej bułką tartą. Ciasto powinno wypełniać foremkę do połowy wysokości. Należy odstawić ciasto na 20 minut, aż znów podrośnie w spokoju.
- Piec w temperaturze 170ºC około 35 minut – proponuję test drewnianym patyczkiem – jeśli będzie suchy ciasto jest już dobre. Wyjąć z formy dopiero po przestygnięciu.
- Jeśli robicie serową babę należy piec ją około godziny w 180 stopniach.
- Babkę polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez babki , uwielbiam jej smak , z pewnością wypróbuję przepis 🙂
Super przepis, dodałabym więcej bakalii 🙂
Pamiętam smak i zapach takiej babki jeszcze z domu rodzinnego. Kiedy pojawiała na stole znikała natychmiast. Muszę wypróbować ten przepis.