Lody miętowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Lody miętowe to idealne orzeźwienie w gorące letnie dni. Świeży smak mięty w połączeniu z kremową konsystencją lodów sprawiają, że to danie jest niezwykle popularne. Jeśli jesteś miłośnikiem mięty, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Lody miętowe – składniki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 400 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu miętowego
- zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Alternatywne składniki:
- Możesz użyć mleka roślinnego zamiast krowiego, jeśli preferujesz wegańskie lody.
- Zamiast cukru, możesz użyć słodzika, jeśli chcesz zmniejszyć ilość kalorii.
- Jeśli nie masz ekstraktu miętowego, możesz użyć świeżej mięty. Wystarczy zmielić kilka listków i dodać do mieszanki.
Lody miętowe – przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej mleko i cukier, mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Do rondelka dodaj śmietankę kremówkę i ekstrakt miętowy. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy kolor, dodaj kilka kropli zielonego barwnika spożywczego i dokładnie wymieszaj.
- Zdejmij rondel z ognia i pozostaw mieszankę do ostygnięcia.
- Gdy mieszanka ostygnie, przelej ją do maszyny do lodów i przygotuj lody zgodnie z instrukcją obsługi.
- Jeśli nie masz maszyny do lodów, możesz wlać mieszankę do foremek na lody i zamrozić przez około 6 godzin.
- Po zamrożeniu lody miętowe są gotowe do podania!
Teraz możesz cieszyć się pysznymi lodami miętowymi wraz z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!