Mus czekoladowy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Przepis na pyszny mus czekoladowy, który rozpływa się w ustach!

Mus czekoladowy – składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 50g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • opcjonalnie: posypka czekoladowa lub świeże owoce do dekoracji

Mus czekoladowy – przepis krok po kroku

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając co jakiś czas, aż stanie się gładka i jednolita.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Do żółtek dodaj cukier i kakao, następnie ubij mikserem na gładką masę.
  4. Do ubitych żółtek dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  5. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
  6. Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą czekoladową, mieszając delikatnie, aby nie zniszczyć puszystości musu.
  7. W osobnej misce ubij białka na sztywno.
  8. Stopniowo dodawaj ubite białka do masy czekoladowej, delikatnie mieszając za pomocą szpatułki.
  9. Przełóż mus czekoladowy do pucharków lub foremek i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężał.
  10. Przed podaniem możesz udekorować mus czekoladowy posypką czekoladową lub świeżymi owocami.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *