Mus czekoladowy
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Przepis na pyszny mus czekoladowy, który rozpływa się w ustach!
Mus czekoladowy – składniki
- 200g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 50g cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka śmietany kremówki
- opcjonalnie: posypka czekoladowa lub świeże owoce do dekoracji
Mus czekoladowy – przepis krok po kroku
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając co jakiś czas, aż stanie się gładka i jednolita.
- Oddziel białka od żółtek.
- Do żółtek dodaj cukier i kakao, następnie ubij mikserem na gładką masę.
- Do ubitych żółtek dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
- W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
- Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą czekoladową, mieszając delikatnie, aby nie zniszczyć puszystości musu.
- W osobnej misce ubij białka na sztywno.
- Stopniowo dodawaj ubite białka do masy czekoladowej, delikatnie mieszając za pomocą szpatułki.
- Przełóż mus czekoladowy do pucharków lub foremek i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężał.
- Przed podaniem możesz udekorować mus czekoladowy posypką czekoladową lub świeżymi owocami.
Smacznego!