Pesto bazyliowe prosto z Włoch
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pesto przepis na cudowny bazyliowy sos z czosnkiem, orzechami piniowymi, oliwą z oliwek i parmezanem. uwielbiam pesto nie tylko za jego świeży i lekki smak, ale też za zadziwiająco krótki czas przygotowania. Cała procedura nie trwa dłużej niż ugotowanie makaronu. Uwierzcie mi, żadne pesto ze słoika nie równa się temu świeżemu, przygotowanemu własnoręcznie. Nie żałujcie bazylii – na dobre pesto dla 3-4 osób konieczne są dwa pęczki/doniczki bazylii. Jeśli nie macie orzechów pinii lub chcecie tańszą wersję pesto – można spokojnie użyć obranych migdałów.
Pesto bazyliowe – składniki
- 2 doniczki bazylii – bez doniczki i ziemi, ale łodyżki spokojnie możecie zmielić 😉
- 6 łyżek oliwy z oliwek (w razie potrzeby zawsze można dolać odrobinę)
- 2 małe ząbki czosnku
- garść orzechów piniowych lub migdałów
- 50 gramów tartego parmezanu
- sól
Pesto bazyliowe – przepis
- Bazylię umyć i porwać na drobniejsze części – ja do blendera wrzucam też łodygi.
- W malakserze / blenderze zmielić bazylię z oliwą i czosnkiem – nie mielcie jej za długo – nie chodzi o zmiksowanie składników na gładką masę – mają być wyczuwalne osobne drobinki wszystkich składników.
- Dosypać orzechy i ponownie uruchomić blender – w razie potrzeby można dolać trochę oliwy – ja dosypuję składniki stopniowo i obserwuję czy konsystencja jest ok.
- Na koniec dosypać parmezan i sól, następnie wymieszać wszystkie składniki.
W międzyczasie ugotować makaron al dente – ciepły makaron wymieszać z sosem, można jeszcze posypać z góry dodatkowym parmezanem.
Danie idealne na upalny dzień.
Jeszcze nikt ze znanych mi osób nie zrobił dobrego pesto, więc chyba moja kolej wziąć się za to zadanie. Widzę, że strona należy do specjalistów kulinarnych, więc ufam przepisowi 🙂