Pierniczki bez miodu

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pierniczki bez miodu – składniki

  • 250g mąki
  • 100g cukru
  • 100g masła (lub margaryny)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: lukier do dekoracji

Pierniczki bez miodu – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki i szczyptę soli.
  2. Dodaj masło (lub margarynę) i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
  3. Do kruszonki dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
  4. Zawinięte w folię spożywczą, odłóż ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  5. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 5 mm.
  6. Wytnij foremką pierniczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz pierniczki przez około 10-12 minut, aż lekko się zrumienią.
  8. Po upieczeniu, wyjmij pierniczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Opcjonalnie, możesz udekorować pierniczki lukrem.

Teraz możesz cieszyć się pysznymi Pierniczkami bez miodu! Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *