Pierniczki nadziewane
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pierniczki nadziewane to pyszne i aromatyczne ciasteczka, które idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Ich chrupiące ciasto w połączeniu z delikatnym nadzieniem tworzy niezwykłą kompozycję smakową. Przygotowanie tych pierniczków jest proste i satysfakcjonujące. Spróbujcie sami!
Pierniczki nadziewane – składniki
- 250g mąki pszennej
- 100g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 200g ulubionego nadzienia (np. dżem, kajmak, czekolada)
Pierniczki nadziewane – przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajko, przyprawę piernikową, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
- Zawinięte w folię spożywczą, odłóż ciasto do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
- Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
- Wytnij z ciasta kształty pierniczków za pomocą foremek.
- Na połowie pierniczków nałóż po 1 łyżeczce ulubionego nadzienia.
- Przykryj nadziewane pierniczki drugą połową ciasta i dokładnie zlepi brzegi.
- Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz pierniczki nadziewane przez około 12-15 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu, wyjmij pierniczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Pierniczki nadziewane są gotowe do podania! Możesz je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!