Pierniczki nadziewane

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Pierniczki nadziewane


Pierniczki nadziewane to pyszne i aromatyczne ciasteczka, które idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Ich chrupiące ciasto w połączeniu z delikatnym nadzieniem tworzy niezwykłą kompozycję smakową. Przygotowanie tych pierniczków jest proste i satysfakcjonujące. Spróbujcie sami!

Pierniczki nadziewane – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200g ulubionego nadzienia (np. dżem, kajmak, czekolada)

Pierniczki nadziewane – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajko, przyprawę piernikową, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
  2. Zawinięte w folię spożywczą, odłóż ciasto do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
  3. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
  4. Wytnij z ciasta kształty pierniczków za pomocą foremek.
  5. Na połowie pierniczków nałóż po 1 łyżeczce ulubionego nadzienia.
  6. Przykryj nadziewane pierniczki drugą połową ciasta i dokładnie zlepi brzegi.
  7. Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz pierniczki nadziewane przez około 12-15 minut w temperaturze 180°C.
  9. Po upieczeniu, wyjmij pierniczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Pierniczki nadziewane są gotowe do podania! Możesz je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *