Korzenne pierniczki
Czas przygotowania:
50 min.
Czas gotowania:
8-10 min.
Łączny czas:
1 godz. 0
Ilość porcji:
10
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Europejska
Pierniki przepis czyli jak zrobić pyszne, korzenne pierniki o idealnej konsystencji. Pierniki mogą tygodniami czekać na święta – cały czas uszlachetniając się np. w blaszanym pudełku. Nie znam nikogo, komu dekoracja słodkich ciastek nie sprawiałaby przyjemności. Warto kupić gotowe, kolorowe ozdoby, w kształcie kulek, gwiazdek i co tam sobie wymarzycie na piernikach.
Korzennie pierniczki – składniki
- 300 gramów mąki
- 100 gramów cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1 lyżeczka sody
- 1 łyżka przyprawy do pierników (lub gałka muszkatołowa, imbir, goździki, cynamon, anyż i kardamon w dowolnej kombinacji – jaką lubicie)
- pól szklanki miodu,
- jajko do posmarowania przed włozeniem pierników do piekarnika
- do dekoracji: lukier z cukru pudru wody i soku z cytryny, orzechy, migdały, gotowe dekoracje np: kuleczki, gwiazdki itd.
- przydadzą się też foremki w różnych kształtach
Korzennie pierniczki – przepis
- Miód rozpuścić w garnku na małym gazie, dodać do mąki i rozmieszać.
- Do masy dodać jajko, cukier puder, masło, sodę i przyprawę do pierników.
- Zagniatać aż ciasto stanie się jednolite – jeśli jest za mokre dodajcie mąki, a jeśli za suche i mało elastyczne wzbogaćcie je masłem.
Ciasto pozostawić pod przykryciem na jakieś 20 – 30 min. – żeby odpoczęło.
Następnie ciasto podzielić na kilka mniejszych kulek, wałkować, wyciskać foremkami odpowiednie kształty. Pierniki można posmarować dodatkowo jajkiem – będą bardziej miękkie i błyszczące. Jeśli wolicie te twarde i dłużej „dojrzewające” nie smarujcie ich wcale. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej, cienką warstwą masła.
Piec około 7-9 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu lub tyle, żeby się nie spaliły – wszystko zależy od piekarnika.
Przestygnięte pierniki udekorować lukrem i błyszczącymi ozdóbkami. Ja lubię też te niedekorowane, są mniej słodkie i bardziej korzenne.