Spaghetti Bolognese
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Łączny czas:
35 min.
Ilość porcji:
2-3
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Włoska
Spaghetti Bolognese przepis czyli jak przygotować pyszny mięsno-pomidorowy sos do makaronu według włoskiego przepisu. Sekretem jest dobre mięso, najlepiej własnoręcznie mielona, chuda wołowina (ewentualnie wieprzowina). Warto podlać mięso czerwonym winem – wydobędzie ono z sosu niesamowity, głęboki aromat. Włosi dobrze znany w Polsce sos boloński nazywają ragù i podają go zazwyczaj z makaronem grubszym i cięższym niż spaghetti np. tagliatelle (wstążki), ponieważ sos bolognese jest dość ciężki – pasuje do niego solidny makaron, który zrównoważy sos. Prezentuję więc dwie odmiany tego pysznego dania: spaghetti bolognese – najczęściej spotykane w Polsce i ragù z tagliatelle take jakie jadłam w Bolonii.
Spaghetti Bolognese – składniki
- 250 gramów wołowego mięsa mielonego (opcjonalnie chudej wieprzowiny)
- jedna średnia cebula
- jedna marchew
- mały kawałek selera naciowego (opcjonalnie)
- ząbek czosnku
- 150 ml czerwonego wina
- 200-250 ml bulionu wołowego
- puszka pomidorów
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- mała gałązka rozmarynu
- 1-2 liście laurowe
- suszone oregano oraz bazylia
- oliwa z oliwek do smażenia
- kawałek chili lub jedno pepperoncino
- sól, pieprz
- parmezan do posypania
- 200 gramów dobrego makaronu spaghetti lub innego dowolnego makaronu – ja polecam wstążki.
Spaghetti Bolognese – przepis krok po kroku:
- Kroimy marchew, cebulę oraz seler w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, posiekanym chili, oraz igłami rozmarynu. Smażymy około 5-10 min, aż warzywa zmiękną.
- Dodajemy mielone mięso i smażymy do zbrązowienia i następnie dodajemy wino, które odparowujemy przez około 5 minut.
- Następnie podlewamy całość bulionem wołowym, dodajemy puszkę pomidorów, przecier pomidorowy, liść laurowy i dusimy całość około 10-15 min, redukując sos do odpowiedniej gęstości.
- Na koniec doprawiamy do smaku sos solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz bazylią.
- Ugotowany makaron polewamy sosem i obsypujemy na wierzch parmezanem oraz dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii.
- Pamiętajcie, żeby sos położyć na makaron – każdy sam miesza sobie danie na talerzu.
Bardzo dobry przepis, mój syn nie jadę poprosił o dokładkę a to wyjątkowa sytuacja.
Spaghetti bolognese, nazwałem męskim daniem, ponieważ szybko można je zrobić.Po pracy w 40 min.mam gotowy i smaczny obiad.Mielone kupuję w sklepie, też bardzo smaczne.Mam dużo przypraw, makaron zawsze pod ręką.Nie ma to jak domowe jedzenie.