Wędliny domowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Wędliny domowe czyli zbiór doskonałych przepisów na domowe mięsne dania do kanapek, które wszyscy uwielbiają. Motywacji do przygotowania domowych wędlin jest wiele – moją największą jest pewność, że dokładnie wiem co jem, wiem, że mięso jest bez konserwantów, ulepszaczy, a przede wszystkim wiem, że nie jest sztucznie naszpikowane, żeby więcej ważyło. Domowe wędliny są dietetyczne, smaczne i powodują niesamowitą satysfakcję u przygotowującego danie jak i u jedzących.
Wędliny domowe – jakie są ich rodzaje?
Mogą być duszone, pieczone i gotowane – poniżej znajdziecie każdy z tych rodzajów, aromatyczną, krótko gotowaną szynkę, pieczony schab i karkówkę, wolno i długo pieczoną łopatkę, czy kultowy, soczysty pulled pork.
Polecam samodzielne przygotowanie wędlin wszystkim, którzy dbają o zdrowie i dietę.
Wędliny domowe to doskonałe jedzenie również dla dzieci.
Przygotowujcie je nie tylko od święta, owszem upieczenie w domu piersi z indyka jest bardziej pracochłonne niż kupienie kilku plastrów w markecie – ale domowe mięso będzie tańsze, smaczniejsze i o wiele zdrowsze.
Poniższy zbiór doskonale nadaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie, na pewno będzie się powiększał – niebawem planuję przygotować domową białą kiełbasę i kilka wędlin gotowanych w szynkowarze, którym jestem absolutnie zachwycona.
Wędliny domowe to cudowne tchnienie przeszłości, które możecie w każdej chwili ożywić w swoim domu. Czy jest coś lepszego niż wołowa pieczeń do kanapek, lekka roladka z indyka czy delikatna karkówka z chrzanem, a na deser pieczeń rzymska lub domowy, pikantny pasztet?
A więc idźcie i róbcie domowe wędliny – nie tylko dla zdrowia.
Fantastycznie, ze trafiłam na tą satronę ponieważ z chęcią skorzystam z tych przepisów. Dawno nie robiłam wędlin domowych, bo często zamawiamy od Karol-Zakłady Mięsne. Oni mają smakiem najbardziej zbliżone wyroby do takich swojskich. Takie są najlepsze.