Włoskie spaghetti carbonara

Czas przygotowania:

10 min.

Czas gotowania:

20 min.

Łączny czas:

30 min.

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Włoska

Pyszny, prosty i tani sos do makaronu czyli oryginalna Carbonara rodem z Włoch. Ten delikatny sos podbije łakome serce niejednego makaroniarza. Podsmażony boczek z cebulą i kilka żółtek uczynią magię na Waszych talerzach – jeszcze tylko parmezanowa posypka, szczypta natki pietruszki i jesteśmy w makaronowym raju. Carbonara to jeden z moich ulubionych sosów. Sekret to dodanie samych żółtek do makaronu, boczku i cebuli tuż po zdjęciu całości z gazu. Czy w sosie carbonara jest śmietana – w oryginalnej carbonarze nie znajdziecie śmietany.

Spaghetti carbonara – składniki:

  • 200 gramów wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 5 żółtek
  • 50 gramów startego parmezanu lub innego twardego sera długo dojrzewającego
  • solidna garść posiekanej natki pietruszki
  • sporo pieprzu
  • odrobina soli
  • 200-300 gramów makaronu, który ugotujecie al dente

Spaghetti carbonara – przepis

  1. Boczek pokroić w dosyć drobną kostkę, podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Gdy boczek się zrumieni dodać do niego posiekaną cebulę.
  2. W tym czasie wrzucić makaron do dobrze osolonego wrzątku – włoskie gospodynie mówią, że woda na makaron powinna smakować jak morska woda. Dlatego z solą postępujcie szczodrze. Nie spuszczać makaronu z oczu – ma być al dente.
  3. Żółtka oddzielić od białek (białka schować do lodówki – możecie użyć ich np. do ciasta lub omleta). Żółtka wymieszać z parmezanem i sporą szczyptą pieprzu – najlepiej świeżo mielonego.
  4. Makaron odlać, ale nie przelewać zimną wodą – wystarczy delikatnie odsączyć go na durszlaku – zostawcie sobie kilka łyżek po gotowaniu makaronu – przyda się do sosu.
  5. Makaron wrzucić na rozgrzaną patelnię z boczkiem i cebulę – dokładnie podgrzać i wymieszać.
  6. UWAGA: Zdjąć patelnię z gazu, następnie całość zalać żółtkami wymieszanymi z parmezanem i dokładnie wymieszać – jeśli sos jest zbyt gęsty można dolać kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu – pięknie połączy ona składniki sosu.
  7. Całość posypać pietruszką i jeśli lubicie dodatkowo parmezanem. Zjadać natychmiast po przygotowaniu wtedy carbonara smakuje najlepiej – makaron jest gorący i sprężysty, a boczek lekko chrupie.
CZYTAJ  Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem

włoska carbonara

 

5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *