Włoskie spaghetti carbonara
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Łączny czas:
30 min.
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Włoska
Pyszny, prosty i tani sos do makaronu czyli oryginalna Carbonara rodem z Włoch. Ten delikatny sos podbije łakome serce niejednego makaroniarza. Podsmażony boczek z cebulą i kilka żółtek uczynią magię na Waszych talerzach – jeszcze tylko parmezanowa posypka, szczypta natki pietruszki i jesteśmy w makaronowym raju. Carbonara to jeden z moich ulubionych sosów. Sekret to dodanie samych żółtek do makaronu, boczku i cebuli tuż po zdjęciu całości z gazu. Czy w sosie carbonara jest śmietana – w oryginalnej carbonarze nie znajdziecie śmietany.
Spaghetti carbonara – składniki:
- 200 gramów wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 5 żółtek
- 50 gramów startego parmezanu lub innego twardego sera długo dojrzewającego
- solidna garść posiekanej natki pietruszki
- sporo pieprzu
- odrobina soli
- 200-300 gramów makaronu, który ugotujecie al dente
Spaghetti carbonara – przepis
- Boczek pokroić w dosyć drobną kostkę, podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Gdy boczek się zrumieni dodać do niego posiekaną cebulę.
- W tym czasie wrzucić makaron do dobrze osolonego wrzątku – włoskie gospodynie mówią, że woda na makaron powinna smakować jak morska woda. Dlatego z solą postępujcie szczodrze. Nie spuszczać makaronu z oczu – ma być al dente.
- Żółtka oddzielić od białek (białka schować do lodówki – możecie użyć ich np. do ciasta lub omleta). Żółtka wymieszać z parmezanem i sporą szczyptą pieprzu – najlepiej świeżo mielonego.
- Makaron odlać, ale nie przelewać zimną wodą – wystarczy delikatnie odsączyć go na durszlaku – zostawcie sobie kilka łyżek po gotowaniu makaronu – przyda się do sosu.
- Makaron wrzucić na rozgrzaną patelnię z boczkiem i cebulę – dokładnie podgrzać i wymieszać.
- UWAGA: Zdjąć patelnię z gazu, następnie całość zalać żółtkami wymieszanymi z parmezanem i dokładnie wymieszać – jeśli sos jest zbyt gęsty można dolać kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu – pięknie połączy ona składniki sosu.
- Całość posypać pietruszką i jeśli lubicie dodatkowo parmezanem. Zjadać natychmiast po przygotowaniu wtedy carbonara smakuje najlepiej – makaron jest gorący i sprężysty, a boczek lekko chrupie.