Tabbouleh
Tabbouleh czyli lekka, orzeźwiająca Libańska sałatka z kuskusem i natką pietruszki w roli głównej, całość obficie skropiona cytryną, a do tego soczyste pomidory, aromatyczna cebula, chrupiąca papryka czerwona i ogórek. Zaostrzyć smak można odrobiną czosnku. A jeśli lubicie miętę – koniecznie dodajcie garść jej świeżych liści do tego dania – będzie jeszcze świeższe. Sałatka libańska jest idealna na upalne dni – jest lekka, aromatyczna i pełna smaku.
Tabbouleh składniki:
filiżanka kaszy kuskus
2 pęczki natki pietruszki (tak tak – musi być sporo pietruchy)
1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany
1 duży pomidor bez gniazd nasiennych
1 świeży ogórek bez pestek
1 mała, czerwona cebula
1 czerwona papryka
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
chlust oliwy z oliwek
opcjonalnie garść listków mięty
Libańska sałatka przepis:
Kuskus zalać wrzątkiem – około 1 cm powyżej wysokości kaszy, przykryć naczynie z parzącą się kaszą na 5 minut, następnie posolić i dokładnie wymieszać.
Pomidora sparzyć i pozbawić gniazd nasiennych, następnie pokroić w drobną kostkę.
Ogórka obrać, wydłubać pestki i też pokroić na drobną kosteczkę.
To samo uczynić z cebulą, papryką. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie połączyć z kuskusem i doprawić solą, pieprzem, drobniutko posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą.
Całość wymieszać z posiekaną pietruszką i miętą. Główny aromat tego dania to orzeźwiająca pietruszka z kwaśny, cytrynowym aromatem. Lekkie, delikatne i wspaniałe danie idealne na wiosnę czy upalne lato.