Tabbouleh

Tabbouleh 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Tabbouleh

Tabbouleh czyli lekka, orzeźwiająca Libańska sałatka z kuskusem i natką pietruszki w roli głównej, całość obficie skropiona cytryną, a do tego soczyste pomidory, aromatyczna cebula, chrupiąca papryka czerwona i ogórek. Zaostrzyć smak można odrobiną czosnku. A jeśli lubicie miętę – koniecznie dodajcie garść jej świeżych liści do tego dania – będzie jeszcze świeższe. Sałatka libańska jest idealna na upalne dni – jest lekka, aromatyczna i pełna smaku.

Tabbouleh składniki:

filiżanka kaszy kuskus

2 pęczki natki pietruszki (tak tak – musi być sporo pietruchy)

1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany

1 duży pomidor bez gniazd nasiennych

1 świeży ogórek bez pestek

1 mała, czerwona cebula

1 czerwona papryka

sól, pieprz

sok z połowy cytryny

chlust oliwy z oliwek

opcjonalnie garść listków mięty

Libańska sałatka przepis:

Kuskus zalać wrzątkiem – około 1 cm powyżej wysokości kaszy, przykryć naczynie z parzącą się kaszą na 5 minut, następnie posolić i dokładnie wymieszać.

Pomidora sparzyć i pozbawić gniazd nasiennych, następnie pokroić w drobną kostkę.

Ogórka obrać, wydłubać pestki i też pokroić na drobną kosteczkę.

To samo uczynić z cebulą, papryką. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, następnie połączyć z kuskusem i doprawić solą, pieprzem, drobniutko posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą.

Całość wymieszać z posiekaną pietruszką i miętą. Główny aromat tego dania to orzeźwiająca pietruszka z kwaśny, cytrynowym aromatem. Lekkie, delikatne i wspaniałe danie idealne na wiosnę czy upalne lato.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top