Sałatka z kuskusem i warzywami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Sałatka z kuskusem czyli delikatne, lekkie i zdrowe danie doskonałe na upalny dzień. Kuskus wystarczy zaparzyć we wrzątku i już po 5 minutach będzie gotowy. Przyprawiłam moją sałatkę kolendrą, miętą, pietruszką, czosnkiem i chilli. Smakowała bardzo świeżo i orzeźwiająco. Nie żałujcie soku z cytryny, soli i dobrej oliwy. Całość przygotujecie w niecałe 15 minut. Idealna, zdrowa przekąska na dzień gorący jak dziś. Możecie użyć innych warzyw, które lubicie – pasuje np. świeży ogórek lub papryka.

Sałatka z kuskusem i warzywami – składniki

  • 150 gramów suchego kuskusu (zalać wodą lub bulionem pół centymetra powyżej kaszy)
  • 4 pomidory
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek pietruszki
  • pół pęczka kolendry
  • 20 liści mięty
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • pół drobno posiekanej chilli (opcjonalnie)

Sałatka z kuskusem i warzywami – przepis

  1. Jak przygotować kuskus? Zalać kuskus wrzątkiem (np. z odrobiną vegety lub kostki rosołowej) lub bulionem np. warzywnym. Następnie przykryć i poczekać 5 minut. Następnie rozmieszać widelcem napęczniały kuskus.
  2. Pokroić drobno czosnek i cebulę oraz pomidory w drobną kostkę. Warzywa dodać do lekko przestygniętej kaszy. Dosypać kukurydzy.
  3. Dodać soli, pieprzu, drobno posiekanej chilli, soku z cytryny – sałatka powinna być lekko kwaśna od cytryny i świeża od aromatu ziół.
  4. Posiekać pietruszkę, kolendrę i miętę – użyjcie spore pęczki dwóch pierwszych ziół i odrobinę mięty. Sałatka ma być mocno zielona i pachnieć aromatycznymi, świeżymi ziołami.
  5. Całość wymieszać i zjadać z apetytem. Taka kuskusowa sałatka zostanie Wam na drugi dzień, zapakujcie ją w pojemnik i weźcie do pracy – aromaty jeszcze lepiej się przegryzą i będzie jeszcze pyszniejsza, a Wy będziecie mieli pyszną przekąskę do pracy. Opcjonalnie jeśli chcecie żeby była bardziej sycąca możecie dodać do niej np. tuńczyka z puszki.
3.7/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *