Sałatka z quinoa z fetą i awokado

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Quinoa czyli komosa ryżowa to pożywna i bardzo zdrowa roślina. Komosa ryżowa zyskała miano super jedzenia ze względu na zawartość witamin, mikroelementów i białka, może bowiem z powodzeniem zastąpić mięso. Quinoa to pradawne pożywienie Inków i Azteków – uprawiana od 5 tys. lat komosa obniża cholesterol, poziom cukru i reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia odporność,  jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Oprócz tego jest pyszna i lekka. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak quinoa w połączeniu z awokado, kolendrą, kaparami i cebulą to przepyszna witaminowa bomba. Polecam delikatną sałatkę z komosy i awokado.

Sałatka z quinoa z awokado i fetą
Sałatka z quinoa z awokado i fetą

 

Sałatka z quinoa z fetą i awokado – składniki

100 gramów komosy ryżowej

1 dojrzałe awokado

1 mała cebula

1 kostka fety

2 łyżki kaparów

garść liści kolendry

sok z 1/3 limonki lub cytryny

sól, pieprz i oliwa

Sałatka z quinoa z fetą i awokado – przepis

Jak gotować komosę ryżową?

Komosę wypłukać porządnie na sitku – zmyjemy gorzki posmak. Przełożyć quinoę do garnka i zalać zimną wodą – potrzeba 2 razy więcej wody niż ziaren. Gotować z odrobiną soli do lekkiej miękkości – ja bardzo uważam, żeby nie rozgotować – powinna być delikatnie chrupiąca i się nie kleić. Komosa jest gotowa gdy zaczyna robić się lekko przezroczysta z widocznymi białymi kiełkami. Jeśli jest twarda – dolejcie wody i gotujcie dalej – jeśli jest gotowa przed wchłonięciem całej wody – odlejcie ją na sitku.

  1. Ugotowaną komosę polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i wymieszać – chodzi o ładne rozdzielenie ziaren.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Awokado obrać i pokroić lub przeciąć na pół i łyżeczką wydrążyć miąższ. Natychmiast skropić sokiem z limonki (ewentualnie cytryny, żeby nie ściemniało).
  4. Kapary odlać i dodać do sałatki. Posolić, dodać pieprzu. Posypać liśćmi kolendry lub pietruszki.
  5. Skropić sokiem z limonki do smaku.
  6. Taka sałatka to idealne danie na lekką kolację czy obiad do pracy. Pycha.
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

  1. Podoba mi się ten wpis. Sporo można sie o tym dokształcić w tym temacie o tym. Życzę zdrowia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *