Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Naleśniki ze szpinakiem to wyśmienite, lekkie i delikatne danie. Oczywiście najważniejszy jest farsz – nie szczędźcie czosnku i soli, ja dodaję też zeszkloną cebulę, która doskonale podkreśla smak szpinaku. Jeśli chcecie, żeby nadzienie było kremowe warto dodać łyżkę serka mascarpone przed podpiekaniem naleśników w piekarniku. Można też do środka dodać żółtego sera lub oprószyć nim naleśniki z wierzchu. Używam szpinaku w liściach – świeżego lub mrożonego.

Naleśniki ze szpinakiem – składniki

  • jedno jajko
  • około szklanka mąki
  • około szklanka wody
  • 1/4 szklanki mleka mleka
  • solidna szczypta soli

Składniki na farsz szpinakowy

  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • spora paczka mrożonego szpinaku w liściach (600 gramów)
  • 1/5 szklanki bulionu – może być z kostki
  • sól, pieprz opcjonalnie vegeta
  • 1/ kostka sera feta
  • żółty ser do posypania przed zapiekaniem

Naleśniki ze szpinakiem – przepis

  1. Ciasto naleśnikowe wymieszać mikserem w razie potrzeby dodając mąki lub wody. Ja lubię cienkie naleśniki, więc moje ciasto jest dosyć rzadkie.
  2. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej) – posmarowanej cienką warstwą oleju – najlepiej przesmarować ją wacikiem lub pędzelkiem. Smażymy do uzyskania złotawego koloru na obu stronach naleśnika.
  3. W międzyczasie należy przygotować farsz: cebulę drobno posiekać i podsmażyć, następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak i podlać całość odrobiną bulionu.
  4. Smażyć do miękkości szpinaku i odparowania wody. Dodać soli, pieprzu i vegety do smaku.
  5. Na usmażone naleśnikowe ciasto rozłożyć szpinakowy farsz – ja odciskam go jeszcze widelcem z nadmiaru wody – żeby nie rozmoczyć naleśników. Wyłożyć farsz na połowę koła, następnie wkroić ser feta (opcjonalnie dodać szczyptę żółtego sera) i złożyć dwa razy na pół – powstanie trójkąt.
  6. Powstałe nafaszerowane szpinakiem naleśniki należy podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku. Można posypać je z wierzchu żółtym serem.

Pycha!

4.7/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2799

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *