Pomidory faszerowane szpinakiem i serem feta

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pomidory faszerowane szpinakiem i serem feta to szybkie, pyszne i lekkie danie. Ważne żeby użyć liściastego szpinaku – świeży czy mrożony to już mniej istotne. Do szpinaku warto dodać sporo czosnku ja dodałam 3 ząbki na pół kilo mrożonego, liściastego szpinaku. Uważajcie na sól, ponieważ feta jest bardzo słona. Dopiero po dodaniu sera ewentualnie dosólcie farsz. Uwielbiam nadziewane warzywa – papryka faszerowana jest równie pyszna.

Pomidory faszerowane szpinakiem i serem feta – składniki

  • 6 pomidorów
  • pół kilograma mrożonego szpinaku lub kilogram świeżego
  • pół sera feta (lub sera fetopodobnego – ser i tak się rozpuści nie musicie inwestować w grecką drogą fetę)
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina cytryny do skropienia szpinaku – żeby nie stracił koloru
  • sól, pieprz

Pomidory faszerowane szpinakiem i serem feta – przepis

  1. Pomidory umyć i odkroić im górną część, którą należy zostawić, żeby przykryć pomidory podczas pieczenia.
  2. Łyżką wydrążyć gniazda nasienne z pomidorów. Ja trafiłam na pyszne, dojrzałe pomidory więc miąższ się nie zmarnował – moim zdaniem pestki to jedna z lepszych części pomidora więc je zjadam a właściwie wypijam:)
  3. Na patelni podsmażyć szpinak z czosnkiem i odrobiną soli. Dodaję też kroplę cytryny – żeby mieć pewność że szpinak zachowa żywy kolor. Gdy szpinak zmięknie dodać fetę i chwilę podsmażać. Posmakujcie czy nadzienie jest odpowiednio doprawione i w razie potrzeby dodajcie przypraw.
  4. Pomidory nadziać szpinakowym farszem. Przykryć zawartość kapeluszem i piec około 30 minut w 180 stopniach. Spróbujcie choć raz tego wegetariańskiego dania – będziecie zachwyceni. Można posmarować pomidory odrobiną oliwy – będą się ładniej piekły.
pomidory faszerowane
Pomidory faszerowane szpinakiem i serem feta
4.2/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *