Naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Naleśniki z mięsem to danie smaczne, tanie i łatwe w przygotowaniu. Żeby naleśniki były jeszcze smaczniejsze można posypać je odrobiną żółtego sera i podpiec w piekarniku. Jeśli chcecie dodać naleśnikom meksykańskiego charakteru warto dodać chili, kolendrę i czerwoną fasolę. Nigdy nie zapominajcie o odrobinie przecieru pomidorowego – nie dość, że farsz lepiej smakuje to danie ma piękny kolor. Dla podkreślenia smaku oczywiście cebula i czosnek.

Naleśniki z mięsem mielonym – składniki

Ciasto: przepis na naleśnikowe ciasto

  • 1 jajko
  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • szczypta soli

Farsz do naleśników:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (dowolnego)
  • 1 średnia cebula
  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek czerwonej fasoli z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
  • chili
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • garść tartego żółtego sera
  • natka kolendry lub pietruszki
  • sos np. guacamole
  • kilka łyżek kwaśniej śmietany

Naleśniki z mięsem mielonym – przepis

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać (w razie potrzeby dodać mąki lub wody), a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej kroplą oleju.
  2. Cebulę, czosnek i chili posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso i smażyć rozdrabniając łyżką.
  3. Gdy mięso się zarumieni dodać puszkę pomidorów i dusić powoli około 10 minut.
  4. Następnie doprawić solą, pieprzem, kolendrą, koncentratem pomidorowym i odrobiną cukru.
  5. Dodać czerwoną fasolę z puszki i smażyć całość jeszcze 5 minut.
  6. Usmażone naleśniki obficie wypełnić farszem, można posypać serem mięso i naleśniki z wierzchu.
  7. Zapiekać 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  8. Serwować z kwaśną śmietaną i sosem guacamole – ale bez dodatków też są pyszne.
5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2465

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *