Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i ryżem

Czas przygotowania:

30 min.

Czas gotowania:

45 min.

Łączny czas:

1 godz. 15 min.

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Bliskowschodnia

Bakłażan z mięsem mielonym i ryżem zapiekany pod cienką warstwą sera to dosyć lekkie danie idealne na wiosnę i lato. Ja dodaję puszkę pomidorów i kilka łyżek koncentratu – dzięki temu nadzienie jest soczyste i bardzo aromatyczne. Do tego spora garść posiekanej natki pietruszki, oregano i majeranek, a wszystko to w aromacie skórki cytrynowej. Nie zapomnijcie poddusić mięsa w odrobinie wina, a następnie już razem ryżem w bulionie – ryż powinien lekko zmięknąć przed faszerowaniem. Bakłażany zawsze podpiekam przez 15-20 minut – żeby zmiękły przed faszerowaniem – dzięki temu wiem, że będą idealne.

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i ryżem – składniki

  • 3 średnie bakłażany
  • 400 gramów mięsa (najlepiej baraniny, ale może być wieprzowina lub inne mięso, które lubicie)
  • 2 średnie cebule
  • pół kieliszka czerwonego wina
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki ryżu (około garść – ja użyłam Basmati)
  • 1,5 szklanki bulionu (np. z kostki)
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka oregano
  • skórka z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • garść startego sera

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i ryżem – przepis

Bakłażany umyć i przekroić na pół wzdłuż, następnie ponacinać miąższ nożem w kratkę – dzięki temu łatwiej go wydrążycie. Wydrążyć łyżką miąższ – tak żeby została warstwa około 1 cm grubości. 1/4 miąższu drobno posiekać i zasolić (tylko tyle się przyda do farszu) – resztę można podpiec np. na baba ganoush.

Wydrążone łódeczki z bakłażanów należy posolić, następnie opłukać i polać odrobiną oliwy – podpiekać 15 minut w 180 stopniach – mają zmięknąć i lekko się zrumienić.

Cebulę posiekać i podsmażyć delikatnie na oleju lub oliwie, następnie dodać mięso i dokładnie rozdzielając je łyżką podsmażyć. Całość podlać połową kieliszka wina i redukować (odparować).

Następnie dodać koncentrat pomidorowy i puszkę pomidorów, doprawić solą, pieprzem i ziołami (oregano i majerankiem) oraz skórką z cytryny, dosypać ryż i zalać bulionem – dusić około 10 minut – lub do czasu kiedy ryż lekko zmięknie, a bulion się wchłonie. Posiekać drobno natkę pietruszki i dodać do farszu. Ponownie doprawić do smaku – solą, pieprzem i opcjonalnie ziołami.

Podpieczone łódeczki wypełnić farszem i piec 30 minut w 180 stopniach, po tym czasie oprószyć je serem i piec jeszcze 10-15 minut. Koniecznie sprawdzajcie czy ryż jest miękki, a farsz wilgotny – jeśli jest zbyt suchy w trakcie pieczenia można podlewać mięso wodą lub bulionem.

bakłażan faszerowany mięsem mielonym z ryżem

5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *