Bakłażan zapiekany z serem mozarella i pomidorami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Bakłażan zapiekany to świetna przekąska, którą przygotujecie w mniej niż pół godziny. Bakłażan z pomidorami i serem mozzarella to idealna przystawka lub przekąska na letni, ciepły dzień. Aby podkreślić smak warzyw i sera dodaję kilka listków bazylii – dzięki temu danie pachnie jak wieczór spędzony na tarasie w Rzymie.

Oczywiście jak zwykle (może ja mam obsesję?) trzeba warzywa podsmażyć przed zapiekaniem – pomidor stanie się słodszy, a bakłażan zmięknie i da się go złożyć na pół – tworząc smakowitą łódeczkę. Mozzarella spoi całość.

Bakłażan zapiekany z serem mozarella i pomidorami – składniki

  • 1 spory bakłażan (pocięty w plastry wzdłuż)
  • 2 pomidory
  • kulka sera mozzarella
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa
  • garść liści świeżej bazylii.

Bakłażan zapiekany z serem mozarella i pomidorami – przepis

  1. Bakłażana umyć i pokroić w plastry grubości 0,5-1 cm wzdłuż. Oprószyć solą i opłukać pod zimną wodą.
  2. Pomidora i mozzarellę pokroić w dość grube plastry.
  3. Warzywa przyprawić solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich.
  4. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i podsmażyć bakłażana, aż lekko zmięknie (da się go składać, pomidory smażyć do lekkiego ich zrumienienia.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, w naczyniu żaroodpornym rozłożyć bakłażanowe łódeczki: bakłażan, pomidor, mozzarella i liść bazylii, następnie domknąć zawiniątka górną częścią bakłażana i spiąć wykałaczką.
  6. Piec około 10-15 minut, do momentu, w którym ser zmięknie i połączy wszystkie smaki.

Podawać ze świeżymi liśćmi bazylii.

Inne doskonałe danie na lato: cukinia faszerowana mięsem mielonym.

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *