Pieczone buraki z kozim serem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pieczone buraki przepis na doskonałą i zdrową przekąskę. Burak to bardzo zdrowe, piękne i pełne smaku warzywo. Zawiera witaminy i minerały, które dobrze wpływają na skórę, pomagają w walce z anemią, a nawet działają przeciwrakowo. Nie wiem dlaczego to cudowne warzywo jest ciągle traktowane nieco po macoszemu – potarta papka z buraka i barszcz to jedyne co można z niego wykrzesać? Otóż nie – mam doskonały przepis na pieczone buraki z serem kozim lub ricottą. Przepis pochodzi z pięknej książki: “Warzywa pana Wilkinsona”, którą ostatnio namiętnie studiuję. Uwaga burak w roli głównej nadchodzi.

Pieczone buraki z kozim serem – składniki

  • 4 spore buraki
  • 100 gramów koziego miękkiego sera lub ricotty
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka listków mięty do przybrania

Pieczone buraki z kozim serem – przepis

  1. Buraki porządnie umyć, następnie odciąć im korzeń i górną część, z której wyrasta łodyga – chodzi o to, żeby burak stał pionowo, a z góry żeby wniknęły w jego miąższ przyprawy.
  2. Rozłożyć podwójną warstwę folii aluminiowej (będzie stabilniej) i umieścić na środku buraki.
  3. Posolić i oprószyć pieprzem, polać oliwą z oliwek i szczelnie zawinąć.
  4. Buraki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec godzinę i piętnaście minut.
  5. Wyjmując sprawdzić czy na pewno są miękkie. Następnie naciąć na krzyż do połowy wysokości. Delikatnie rozchylić buraka, skropić łyżką octu winnego i posypać pokruszonym kozim serem.
  6. Oprószyć pieprzem i udekorować liśćmi mięty. Należy wyjadać miąższ pozostawiając skórkę. Pieczenie w skórze jest konieczne – dzięki temu pieczone buraki będą soczyste i aromatyczne. To danie jest obłędnie smaczne – idealne na prostą i robiącą wrażenie przystawkę.
Pieczone buraki z kozim serem
Pieczone buraki z kozim serem

 

4.7/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2796

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *