Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Czas przygotowania:

25 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska, niemiecka

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków – składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków – przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki i cebulę.
  2. Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach.
  3. Wyciśnij nadmiar soku z ziemniaków, najlepiej za pomocą ściereczki.
  4. Wymieszaj wyciśnięte ziemniaki z cebulą, jajkami, mąką, solą i pieprzem.
  5. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Formuj placki z masy ziemniaczanej i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.
  7. Odsącz placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Serwuj gorące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z ulubionymi dodatkami, na przykład z kwaśną śmietaną i koperkiem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *