Placki ziemniaczane z mięsem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Placki ziemniaczane z mięsem – składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub wołowego)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane z mięsem – przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Wyciśnij nadmiar soku z ziemniaków, najlepiej za pomocą ściereczki lub gazy.
  3. Do ziemniaków dodaj mielone mięso, posiekaną cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Formuj placki z masy ziemniaczanej i mięsnej, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
  6. Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  7. Podawaj gorące placki ziemniaczane z mięsem z ulubionym sosem, np. ketchupem lub śmietaną.

Placki ziemniaczane z mięsem to pyszne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Możesz je podać jako główne danie lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *