Placki ziemniaczane na grubych oczkach

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Placki ziemniaczane na grubych oczkach – składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane na grubych oczkach – przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki i cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Wyciśnij nadmiar soku z ziemniaków i cebuli, najlepiej za pomocą ściereczki lub gazy.
  3. Do odsączonych ziemniaków i cebuli dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Formuj placki z masy ziemniaczanej i delikatnie układaj na rozgrzanym oleju.
  5. Smaż placki ziemniaczane na grubych oczkach z obu stron na złoty kolor.
  6. Gotowe placki ziemniaczane na grubych oczkach wyjmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Serwuj placki ziemniaczane na grubych oczkach na ciepło, najlepiej z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *