Gofry ziemniaczane

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Gofry ziemniaczane – składniki

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej roślinny do smażenia

Gofry ziemniaczane – przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki i cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszaj zetrzyj ziemniaki i cebulę w misce.
  3. Do miski dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju roślinnego.
  5. Na patelnię wlej porcję ciasta ziemniaczanego i rozprowadź je równomiernie.
  6. Smaż gofry ziemniaczane z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
  7. Powtarzaj kroki 4-6, aż zużyjesz całe ciasto.
  8. Serwuj gofry ziemniaczane na ciepło, najlepiej z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *