Pikantna zupa rybna z pomidorami

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

20 min.

Łączny czas:

40 min.

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Meksykańska

Prosta, lekko pikantna zupa rybna z pomidorami, chilli, limonką i kolendrą to danie lekkie i łatwe do przygotowania w około 40 minut. Aromatu nadaje odrobina kuminu i zmiażdżone nasiona kolendry. Rybę przed gotowaniem marynuję w soku z limonki i liściach kolendry.

Na koniec koniecznie trzeba trochę posłodzić zupę, żeby przełamać jej kwaśny smak.

To idealna zupa na kolację w upalny dzień czy szybki, dietetyczny obiad. Jeśli dolejecie mniej wody z tego samego przepisu otrzymacie aromatyczny, rybny gulasz, który można podawać np. z ryżem.

Pikantna zupa rybna – składniki

  • 400 gramów filetów z białej ryby ja użyłam dorsza ze skórą
  • sok z jednej limonki
  • pęczek kolendry
  • 1 czerwona papryka (podpieczona w piekarniku)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 papryczki chilli
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego oregano
  • pół łyżeczki zmiażdżonych nasion kolendry
  • pół łyżeczki zmiażdżonych nasion kuminu
  • sól, pieprz, cukier i dodatkowa chilli do smaku
  • odrobina oleju

Pomidorowa lekko pikantna zupa rybna – przepis

  1. Rybę pokroić w sporą kostkę – 2 x 2 cm i zamarynować w soku z limonki i 3/4 pęczka natki kolendry (reszta kolendry przyda się do udekorowania zupy).
  2. Paprykę posmarować cienką warstwą oleju i przypiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
  3. W międzyczasie podsmażyć na odrobinie oleju drobno posiekaną cebulę czerwoną i 1 chilli, na koniec dodać na patelnię czosnek. Można od razu smażyć warzywa w garnku, w którym zamierzacie gotować zupę rybną.
  4. Paprykę pozbawić pestek i pokroić (można nie obierać skóry), zmiksować w blenderze z pomidorami i 1 surową chilli bez pestek (warto posmakować czy nie jest za ostra i dopasować ilość do własnych upodobań). Masę warzywną dolać do cebuli i czosnku.
  5. W moździerzu ugnieść ziarna kolendry i kuminu, dodać je wraz z oregano do zupy.
  6. Całość doprowadzić do wrzenia, wrzucić zamarynowaną rybę z sokiem i kolendrą. Uzupełnić miksturę 2 szklankami wody – lub taką ilością, żeby konsystencja zupy Wam odpowiadała, może pozostać lekko gęsta. Gotować na małym ogniu około 15 – 20 minut.
  7. Na koniec doprawić solidnie solą, pieprzem i kilkoma łyżkami cukru, które pięknie zrównoważą kwaśny aromat limonki.
  8. Podawać z podpieczonym pieczywem, które jest niezbędne w razie pojawienia się ości.

zupa rybna

 

5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *