Zupa rybna z dwóch gatunków ryb

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Moja ulubiona zupa? Zupa rybna według prastarej Helskiej receptury. Zupa rybna, którą lokalnie nazywamy „Izdebką” – od nazwy przecudownej Helskiej knajpy, w której zupę jadaliśmy codziennie przez tydzień. Mało tego gdy tylko posmakowaliśmy tej wybornej zupy – postanowiliśmy zacząć z uporem maniaka wyłudzać przepis i chyba się udało. Jako zdjęcie dołączam nasze oryginalne zapiski, które przechowujemy w sejfie;)

Zupa rybna – składniki:

  • około 700 gramów ryby – najlepszy będzie dorsz i głowa łososia
  • włoszczyzna – może być mrożona
  • kilka ziemniaków
  • śmietana 18%
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • słodka czerwona papryka
  • odrobina soku z cytryny lub octu
  • vegeta dla fanów glutaminianu

Zupa rybna – przepis

  1. Smażymy na oliwie włoszczyznę z odrobiną słodkiej czerwonej papryki – tu tkwi cały sekret pięknego koloru tej wspaniałej zupy.
  2. W międzyczasie do sporego garnka z rybnym bulionem lub z warzywną kostką rosołową wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, powoli gotujemy, aż ziemniaki trochę się podgotują
  3. następnie dodajemy podsmażone na oliwie, pokrojoną w cienkie paski włoszczyznę: marchew, pietruszka, por i seler.
  4. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy rybę – jeśli mamy głowę ryby zaczynamy gotować  ją razem z ziemniakami, jeśli mamy tylko filety, aby ich nie przesuszyć dodajemy je teraz – na sam koniec gotowania.
  5. Dodaję sól, pieprz, sok z cytryny i jeśli cięgle kolor zupy jest mało wyrazisty dosypuję słodkiej papryki.
  6. Gdy ryba się zetnie dodaję kwaśną śmietanę – najlepiej poznać oba płyny w osobnej misce z odrobiną soli – śmietanę dodaję po zdjęciu zupy z ognia.
  7. Następnie solidnie posypuję zupę rybną pietruszką, i skrapiam sokiem z cytryny.
zupa rybna
Przepis na zupę rybną
3.9/5 - (50 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

5 komentarzy

  1. Zupę z przepisu powyżej przygotowałem, jest wyśmienita. Grunt to świeżą rybka, ja robiłem z pstrąga – wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły. Nikt nie miał jakiegoś stereotypowego wrażenia, że zupa rybna śmierdzi rybą i wogóle jest bleee… Wszyscy w szoku. Przepis z papryką jest w dechę. Kiedyś taką samą jadłem w kanjpce nad zatoką w Sopocie i to był właśnie ten smak. Dzięki za przepis.

  2. Jadłam podobną w Pucku u rodziny rybaków, bardzo mi smakowała, ale nie tak, jak moja w/g Waszego przepisu Od tego czasu dość czesto gości na naszym stole.Zupa rybna dzięki dobrze dobranym przyprawom nie pachnie żle.Cała moja rodzina uwielbia ją. Jadłam tez taką ze świeżego węgorza.Polecam.

  3. Jeszcze nigdy nie robiłam zupy rybnej sama. To u nich tradycja. Niedługo święta więc może się przydać. Za rok my robimy wigilie u siebie więc będzie pierwsza próba, mam nadzieje że wyjdzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *