Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i mięsem mielonym

Czas przygotowania:

30 min.

Czas gotowania:

40 min.

Łączny czas:

1 godz. 10 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

sródziemnomorska, międzynarodowa

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem to pyszne, dosyć chude danie z makaronem w roli głównej. Do zapiekanki użyłam chudej, mielonej wołowiny – lekko doprawionej winem. Możecie użyć każdego mięsa – indyk, wieprzowina czy kurczak też powinny pasować.

Sekretem dobrej zapiekanki makaronowej jest zalanie jej sporą ilością sosu – nie może być za sucha. Pamiętajcie też, żeby nie gotować za długa makaronu – do zapiekania powinien być niedogotowany.

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem – składniki

  • 600 – 700 gramów mielonego mięsa – ja zmieliłam udziec wołowy
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek wina (obojętnie jakiego)
  • 2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych)
  • 1 karton przecieru pomidorowego (nie mylić z koncentratem)
  • 2 małe bakłażany
  • garść oliwek
  • pół kilograma makaronu np. rurki
  • kilka łyżek cukru
  • sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • garść żółtego sera (do posypania) – użyłam Cheddara
  • olej lub oliwa

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem – przepis

  1. Mięso umyć i zmielić (można użyć też gotowego mięsa mielonego). Cebulę drobno pokroi i podsmażyć na oleju lub oliwie. Do cebuli dodać mięso mielone i zesmażyć. Gdy mięso się zrumieni zalać je kieliszkiem wina.
  2. W międzyczasie umyć i pokroić w plastry bakłażana. Posolić i posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju – przesmażyć, najlepiej na patelni grillowej – aż będzie miękki i rumiany. Odłożyć na bok – będziemy nim przekładać makaron.
  3. Do mięsa dodać pomidory z puszki i przecier oraz oliwki. Powoli dusić sos, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, cukier i zioła.
  4. Makaron lekko podgotować i natychmiast przelać zimną wodą – pamiętajcie – że dojdzie on w piekarniku podczas zapiekania.
  5. Gdy uznacie, że sos jest idealnie doprawiony można zaczynać układać warstwy zapiekanki w naczyniu żaroodpornym. Zaczynamy od cienkiej warstwy sosu – następnie makaron, bakłażan itd. kończymy warstwą sosu oprószoną serem.
  6. Piec około 20 minut w  przykrytym żaroodpornym naczyniu – można zdjąć pokrywkę na ostatnie 5 minut – ser się zarumieni.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *