Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sajgonki przepis na chrupiące i pyszne domowe, delikatne i świeże sajgonki – takie są właśnie najlepsze. Przepis tylko na pozór jest skomplikowany, ale gdy chociaż raz przygotujecie je sami będziecie czynność tę powtarzać wielokrotnie. Zabawa trochę podobna do przygotowywania gołąbków z tą różnicą, że sajgonki smażymy.

Warto kupić dobre mięso wieprzowe – mielona łopatka będzie odpowiednia, do tego kapusta pekińska, grzyby mun, kiełki fasoli mung, marchewka, szczypiorek, sól, pieprz, odrobina sosu sojowego, zaparzony makaron sojowy – to wszystko należy dokładnie zawinąć w papier ryżowy, a następnie usmażyć na chrupko – pycha!

Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami – składniki

  • pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 marchewki starte na grubych oczkach
  • 4 liście kapusty pekińskiej – poszatkowane
  • garść kiełków fasoli mung
  • garść zaparzonych grzybów mun
  • 100 gramów makaronu sojowego – zaparzonego
  • garść grubego szczypioru
  • opcjonalnie drobno pokrojona cebula
  • sól, pieprz, 4 łyżki sosu sojowego
  • papier ryżowy do zawijania sajgonek
  • olej do smażenia (najlepiej ryżowy, ale każdy będzie dobry)

Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami – przepis

  1. Marchew zetrzeć na tarce, grzyby mun zaparzyć i pokroić w cienkie paseczki, kapustę pekińską poszatkować, dodać szczypior, cebulę i kiełki fasoli mung.
  2. Zaparzyć makaron sojowy i po przelaniu zimną wodą pokroić, żeby zbytnio nie ciągnął się w sajgonkach bo poparzy nam brodę;)
  3. Wszystkie składniki wymieszać z mięsem mielonym i doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.
  4. Papier ryżowy włożyć na sekundę do miski z wodą, następnie przełożyć na talerz i rozłożyć na nim farsz – papier powinien zmięknąć w ciągu 30 sekund – gdy będzie miękki i nie będzie się kruszył zawijamy sajgonki.
  5. Rozgrzewamy w garnku lub na głębokiej patelni sporą ilość oleju – około 1/2 litra. Smażymy sajgonki w wysokiej temperaturze, aż zarumienią się lekko.
  6. Warto świeżo usmażone przełożyć na ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Sos do sajgonek:

Może to być po prostu chiński, gęsty sos sojowy lub zwykły sos sojowy ze szczypiorkiem odrobiną octu ryżowego i oleju sezamowego. Używam też słodko-kwaśnych gotowców lub pikantnego sosu chilli – wybierzcie swój ulubiony. Na zdjęciu pyszny sos z limonki, cukru i sosu rybnego z przepisu na sos i spring rolls.

Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami

 

4.8/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *