Królik pieczony z warzywami

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

40 min. + 5 minut obsmażania

Łączny czas:

1 godz.

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Hiszpańska

Królik pieczony to wbrew pozorom bardzo proste i łatwe do przygotowania danie. Jest lekkie i zdrowe – mięso królika należy do najchudszych mięs, zawiera też bardzo łatwo przyswajalne białko – królik jest mięsem idealnym dla wszystkich alergików. Aby wyszedł soczysty należy go zamarynować, a następnie obsmażyć z każdej strony – dzięki temu wszystkie soki zamkną się w środku. Ja piekę królika razem z ziemniakami, cebulą i marchwią – powstaje pyszne, jednogarnkowe danie.

Królik pieczony z czosnkiem i rozmarynem – składniki

  • 1 królik podzielony na porcje np. na 8 cześci
  • rozmaryn – 2-3 gałązki
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej

Warzywa:

  • 6 ziemniaków
  • 6 marchewek (najlepiej młodych)
  • 3 cebule
  • 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
  • zioła prowansalskie

Królik pieczony z czosnkiem i rozmarynem – przepis

  1. Królika umyć i pokroić na 8 części. Oprószyć solą, pieprzem i natrzeć oliwą. Dodać sok z cytryny i/lub ocet winny (najlepiej biały) i obłożyć gałązkami rozmarynu. Marynować co najmniej 2 godziny – a najlepiej całą noc.
  2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć królika z każdej strony – ma się lekko zrumienić. Na patelni można też smażyć czosnek i gałązki rozmarynu – królik będzie miał jeszcze więcej smaku.
  3. Do bryfanny włożyć obrane i pokrojone ziemniaki, pomidory i cebulę, marchew natomiast można dołożyć w całości (będzie ładnie wyglądała na talerzu) – doprawić do smaku, solą, pieprzem i np. ziołami prowansalskimi.
  4. Dodać czosnek, gałązki rozmarynu pozostałe po marynowaniu i podsmażonego królika.
  5. Podlać całość kilkoma łyżkami octu winnego. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Idealny, pieczony królik
Pieczony, soczysty królik z warzywami
3.7/5 - (7 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *