Królik pieczony z warzywami
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min. + 5 minut obsmażania
Łączny czas:
1 godz.
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Hiszpańska
Królik pieczony to wbrew pozorom bardzo proste i łatwe do przygotowania danie. Jest lekkie i zdrowe – mięso królika należy do najchudszych mięs, zawiera też bardzo łatwo przyswajalne białko – królik jest mięsem idealnym dla wszystkich alergików. Aby wyszedł soczysty należy go zamarynować, a następnie obsmażyć z każdej strony – dzięki temu wszystkie soki zamkną się w środku. Ja piekę królika razem z ziemniakami, cebulą i marchwią – powstaje pyszne, jednogarnkowe danie.
Królik pieczony z czosnkiem i rozmarynem – składniki
- 1 królik podzielony na porcje np. na 8 cześci
- rozmaryn – 2-3 gałązki
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki octu winnego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa lub olej
Warzywa:
- 6 ziemniaków
- 6 marchewek (najlepiej młodych)
- 3 cebule
- 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
- zioła prowansalskie
Królik pieczony z czosnkiem i rozmarynem – przepis
- Królika umyć i pokroić na 8 części. Oprószyć solą, pieprzem i natrzeć oliwą. Dodać sok z cytryny i/lub ocet winny (najlepiej biały) i obłożyć gałązkami rozmarynu. Marynować co najmniej 2 godziny – a najlepiej całą noc.
- Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć królika z każdej strony – ma się lekko zrumienić. Na patelni można też smażyć czosnek i gałązki rozmarynu – królik będzie miał jeszcze więcej smaku.
- Do bryfanny włożyć obrane i pokrojone ziemniaki, pomidory i cebulę, marchew natomiast można dołożyć w całości (będzie ładnie wyglądała na talerzu) – doprawić do smaku, solą, pieprzem i np. ziołami prowansalskimi.
- Dodać czosnek, gałązki rozmarynu pozostałe po marynowaniu i podsmażonego królika.
- Podlać całość kilkoma łyżkami octu winnego. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.