Schab pieczony ze śliwką

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

1 godz. 30 min + obsmażanie

Łączny czas:

1 godz. 45 min.

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Polska

Schab pieczony przepis na soczysty schab ze śliwką lub innymi owocami, które lubicie. Sekretem soczystego schabu jest obsmażenie go przed pieczeniem. Obsmażanie zamyka wszystkie soki w mięsie i zapobiega ich utracie w czasie pieczenia. Do schabu z owocami doskonale pasuje majeranek. Uwielbiam soczysty, delikatny schab – żeby był jeszcze bardziej wilgotny do pieczenia wkładam jabłka, które otulają schab i tworzą pyszny sos.

Schab pieczony w piekarniku – składniki

  • co najmniej kilogram schabu najlepiej z kością (taki ma więcej smaku)
  • pół paczki suszonych śliwek lub np. moreli (co wolicie – ja wolę śliwki)
  • sól, pieprz, majeranek
  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 cebule
  • olej do podsmażenia

Schab pieczony w piekarniku – przepis

  1. Mięso umyć i wysuszyć. Długim cienkim nożem wykłuć dziurę przez środek mięsa. Następnie nadziać suszonymi śliwkami – ja stosuję do tego rączkę drewnianej łyżki.
  2. Mięso natrzeć olejem lub oliwą, następnie oprószyć solą, pieprzem i garścią majeranku.
  3. Na rozgrzanej patelni podsmażyć miso z każdej strony – chodzi o lekkie zrumienienie i zamknięcie porów, żeby cały sok został w mięsie.
  4. Mięso przełożyć do brytfanny lub innego zamykanego naczynia żaroodpornego. Ponownie doprawić solą, pieprzem i solidnie zasypać majerankiem. Następnie obłożyć dookoła ćwiartkami jabłek ze skórą i cebulą pokrojoną na połówki – cebula doda wyrazistego aromatu i lekkiej słodyczy.
  5. Wstawić zamknięte do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

Pamiętajcie, żeby przed rozkrojeniem schab odpoczął około 10 minut – dzięki temu nie straci tak pożądanej w schabie soczystości.

Schab serwować z delikatnym jabłkowo-cebulowym sosem.

4.2/5 - (15 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

4 komentarze

  1. Twój komentarztakie miecho jest super na kanapki, np. do rpacy. czasem mi zona zrobi albo kupi taki schab piecozny chyba od henryka kani, najbardziej pozywny jak dla mnie:)

  2. Wysmienity…..wlasnie dzis podalam go na obiad z knedlami-mieszkam na Bawarii-….sliwki przed faszerowaniem namoczylam na kilka minut w koniaku…..hmm….podsumowujac ..palce lizac pozdrawiam Ewa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *