Boczek pieczony

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

4 godz. 00 min

Łączny czas:

4 godz. 15 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

polska

Boczek pieczony – czyli jak przygotować delikatną wędlinę w domu. Owszem mięso boczku nie jest najchudsze, ale od czasu do czasu można własnoręcznie upiec aromatyczny, soczysty i obłędnie smaczny boczek.

Jeśli lubicie wiedzieć co jecie – i uwielbiacie 100% mięsa w mięsie – to właśnie dla Was jest ten łatwy i przyjemny przepis na delikatny, smakowity boczek wieprzowy pyszny na ciepło i na zimno. Nie zapomnijcie o kiszonym ogórku, który dopełni smaku.

Boczek pieczony – składniki

  • 700-900 gramów surowego boczku wieprzowego
  • majeranek (spora garść)
  • 10-15 sztuk ziela angielskiego
  • 4-5 liści laurowych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Boczek pieczony – przepis

  1. Boczek należy dokładnie umyć i osuszyć i przełożyć do czystej miski.
  2. Boczek dokładnie nacieramy sporą ilością soli – 3-4 łyżeczki soli. Dodajemy również wyciśnięty czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz dużą ilość majeranku – tak, żeby przykrył cały boczek.
  3. Boczek odkładamy na kilka godzin do zamarynowania.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
  5. Boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Boczek pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.
  6. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy boczek pod przykryciem przez kolejne 4 godziny.
  7. Po wyjęciu z piekarnika zawijamy boczek w folię aluminiową i studzimy przez 12 godzin w lodówce.
  8. Pieczony boczek jest soczysty, aromatyczny i bardzo delikatny, najlepiej smakuje z domowym chlebem.
pieczony boczek
pieczony boczek
5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *