Kurczak pieczony w piekarniku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Kurczak pieczony przepis na soczystego, chrupiącego i nieziemsko pysznego kurczaka z piekarnika. To proste i łatwe danie – sekretem jest czas pieczenia i umiejętne podlewanie kurczaka sosem. Warto też poczekać około 5 minut zanim przekroicie gorącego kurczaka – dzięki tek chwili cały sok zostanie w mięsie. Wybierzcie małego lub średniego kurczaka, dzięki temu będzie jeszcze smaczniejszy i równo upieczony. Przyprawiam kurczaka papryką ostrą i słodką, majerankiem, solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z połowy cytryny.

Kurczak pieczony – składniki:

  • Kurczak w całości nie większy niż 2 kg – będzie smaczniejszy
  • 2 łyżki oleju lub oliwy – dzięki temu przyprawy lepiej przylgną do mięsa
  • 2 małe łyżeczki soli (cienka warstwa soli powinna być na całym kurczaku – używam grubej soli kamiennej)
  • 1 czubata łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki curry lub kurkumy – bardziej dla koloru niż smaku
  • 2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżka stołowa majeranku
  • skórka z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka wody na dno naczynia do pieczenia

Kurczak pieczony – przepis

  1. Kurczaka umyć i osuszyć. Posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju i energicznie natrzeć przyprawami – dosłownie wcieramy przyprawy w mięso.
  2. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno około szklanki wody – dzięki temu zabiegowi kurczak za bardzo nie wyschnie.
  3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec około 1,5 godziny. Ja zawsze piekę kurczaka z termometrem – powinien mieć 85 stopni w najgrubszej części mięsa. Polecam wszystkim zainwestować w termometr (kosztuje około 10 zł), a wszystkie pieczenie wychodzą idealnie.
  4. Kurczaka polewam co 10-15 minut wytapiającym się z niego sosem lub na początku pieczenia, gdy sos jeszcze się nie wytopił, kilkoma łyżkami wody. Dzięki temu zabiegowi zyskuje piękną, złocistą i chrupiącą skórkę.
  5. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika dajcie mu odpocząć – dzięki temu wirujące w środku soki uspokoją się i zostaną w mięsie. Mój kurczak jest przecudowny i idealny. Do serwowania tego dania wystarczy świeża bułka i uczta gotowa.

Jeśli jesteście fanami sosów – możecie polać go odrobiną tego, który został w naczyniu żaroodpornym. Warto wspomnieć, że pieczony kurczak to doskonała potrawa w diecie PCOS. Jeżeli szukasz pomocy w ułożeniu takiej diety, to dietetyk PCOS pomoże Ci to zrobić.

3.7/5 - (405 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

52 komentarze

    • Kurczak pieczony na butelce jest super! Mięso wychodzi jeszcze bardziej soczyste, a skórka nawet bardziej chrupiąca 🙂

    • Tak, trzeba zetrzeć skórkę z cytryny (tylko żółtą część) i wmasować w mięso razem w przyprawami.

  1. Przepis jest REWELACYJNY!!! Wychodzi za pierwszym razem,oczywiście jeśli dokładnie trzymasz się przepisu. Ja zrezygnowałam ze skórki z cytryny,myślę że ma za dużo toksyn,ale sok owszem dodałam. Dałam jeszcze od siebie łyżeczkę dowolnej przyprawy do kurczaka,bałam się że smak będzie za mało wyrazisty,ale wyszło super. polecam każdemu! przepis jest łatwy,a co najważniejsze przepyszny,wszyscy konsumenci zachwyceni!!!

  2. Pochwalę się upiekłam kurczaka.Wyszedł przepysznie. Wygląd też apetyczny.Robiłam ściśle według przepisu. Boję się kombinacji na własną rękę, bo potem nie jestem zadowolona. Przepis super. POZDRAWIAM!

    • Proponuję również poeksperymentować z przyprawami – fajnie smakuje z oregano, czosnkiem i pieprzem cayene – polecam!

  3. Czy przykryc naczynie zaroodporne? Ile piec kurczaka, ktory wazy 2900 (nie mam term.)? Wlac szklanke wody i wstawic cos na dno czy kurczak ma byc zamoczony w wodzie? Prosze o pilna odpowiedz, jutro mam gosci:)

    • Tak dużego kurczaka jeszcze nie piekliśmy 🙂 ale myślę że około 2:00 – 2:15 minut powinno wystarczyć. Kurczak może być zamoczony lekko w wodzie – po godzinie pieczenia powstaną soki, którymi należy podlewać kurczaka co 15 minut. Należy piec bez przykrywki, dzięki temu powstanie fajna chrupiąca skórka.

      • Dziękuję sedrecznie za odpowiedz. Kurczak od wczoraj namaszczony w lodówce, niedlugo wstawię go do piekarnika 🙂 pozdrawiam i zycze milego dnia 🙂

  4. bardzo fajny przepis, sprawdziłam pomysł z sokiem z cytryny i naprawdę bardzo ciekawy smak , Polecam

  5. Witam, szukałam dzisiaj przepisu na pysznego kurczaka i natrafiłam na ten. Nie lubię piec kurczaka na obiad bo do tej pory żaden nie wyszedł mi dobry. Zrobiłam wszystko wg przepisu. Aromat super, ale samo mięso niechętnie odchodziło od kości i znowu mnie nie zachwyciło. Dzieci wolą mocno przypieczonego z chrupiącą skórką, takiego jak z pkt gastronomicznych, a mój wyszedł lekko przypieczony. Może ta szklanka wody to trochę za dużo i bardziej się ugotował? Przyznaję się do małego odstępstwa od przepisu – kiedy mijało 1,5 godz. pieczenia wylałam cały płyn z naczynia i przewróciłam kurczaka na grzbiet żeby dół też się upiekł, bo przecież był cały czas zanurzony w wodzie. Co poszło nie tak? pozdrawiam Moni

    • Hmmm – czasem po prostu piekarnik nie nagrzewa sie tak dobrze – moze trzeba bardziej podkrecic temperature?

  6. pierwszy raz w życiu piekłem kurczaka, wybrałem przepis zamieszczony na tej stronie i wyszedł IDEALNIE! Opuściłem tylko cytrynę bo akurat jej nie miałem pod ręką. Pozdrawiam!:)

  7. zrobiłam, pierwszy raz piekłam kurczaka w całości i wyszedł pyszny. Na pewno będę jeszcze to robić, tylko trochę poeksperymentuję z przyprawami, bo nigdy nie piekę nic dwa razy tak samo 🙂

  8. Nigdy nie jadłam kurczaka upieczonego w całości, zawsze się go u mnie ćwiartowało, co odbierało daniu takiego uroku. Nie wiem nawet, czy mój piekarnik by sobie z nim poradził…

  9. Wyszło pycha, wielkie dzięki!!! Ja piekłam 2h i nie podlewałam kurczaka – wyszedł wilgotny i kruchy, także jest to opcja dla leniwych 🙂

  10. Kurczak rewelacja, wyszedł przepyszny. Polecam przygotować kurczaka wieczorem, przez noc ładnie przejdzie przyprawami.

    • Wszystko do marynowania, kawałki cytryny najlepiej dać do środka kurczaka i piec wszystko razem. Pieczona cytryna uwalnia niesamowity aromat, a kwaśne soki dodatkowo zmiękczają mięso 🙂

      • Dobrze by było dopisać do przepisu co należy zrobić z tą cytryną. Teraz mam już kurczaka w piekarniku – bez cytryny – bo w przepisie nie znalazłam nic na ten temat, dopiero teraz czytam komentarze.

  11. gdy raz zrobiłem kurczaka wg. tego przepisu to już nigdy nie próbowałem eksperymentować z innymi przepisami na kurczaka

  12. Robilam na święta Wielkanocne, wyszedł przepyszny, dziś powtórka, dziękuję za super przepis. Pozdrawiam

  13. Też zrobiłam i jestem po wrażeniem : wypieczony ale soczysty,a smak nie do opisania.Przyprawy odmierzyłam z aptekarską dokładnością i ściśle trzymałam się przepisu.Z czystym sumieniem polecam.

  14. Już nie mogę się doczekać aż zrobię tego kurczaka! Wygląda przepięknie 😉 Mam nadzieję, że mi wyjdzie, teraz zmieniłam piekarnik ze starego gazowego na beko BIR35400XMS, kupiłam w media expert 🙂 Ma technologie 3d, ciasta na święta wyszły fajne, w końcu, a nie upieczone w połowie jak zwykle :/ juz mi ślinka cieknie na mysl o tym kurczaku 😀

  15. uwielbiam gotować i dużo eksperymentuje lecz jeśli chodzi o pieczonego kurczaka to od lat nie znam lepszego przepisu niż ten ……moja rodzina uwielbia go na niedzielny rodzinny obiad

  16. proponuje wsadzić butelkę z wodą w kuraka będzie bardzie soczysty a ok 10 min przed końcem wyłączyć termoobieg i ściągnąć przykrywkę żeby skórka się ładnie przypiekła

    • jak przez 1,5 godz będziesz piekł tego ptaka z termoobiegiem, to współczuję i jemu i konsumentom! kurczaka się piecze a nie gotuje pod przykryciem. mam takie doświadczenia!

  17. Mięsa surowego nie można myć grozi to zakażeniem a drobnoustroje z Mięsa w ten sposób i tak nie znikną.

  18. bardzo dziękuję za przepis, pierwszy raz piekłam kurczaka w całości i wyszedł przepyszny goście zachwyceni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *