Guacamole – domowa pasta z awokado

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Guacamole przepis czyli jak zrobić meksykański sos z awokado, który jest lekko pikantny, kwaśny i nieco słony. Doskonale pasuje do chilli con carne, ale świetny jest też jako dodatek do chipsów, warzyw czy tortilli. Jest zdrowy – zawiera masę witamin i mikroelementów oraz zdrowy tłuszcz z awokado – najbardziej tłustego owocu na świecie. Możecie spokojnie używać tego aromatycznego sosu np. do kanapek. Sekretem udanego guacamole są dojrzałe awokado, które poznacie po łatwo odpadającej szypułce i po tym, że owoce są miękkie. Aby awokado nie ściemniało skropcie je obficie sokiem z cytryny lub limonki.

Guacamole – domowa pasta z awokado – składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 średnia cebula – drobno posiekana
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona chilli bez pestek
  • sok z połowy limonki
  • pół pęczka liści kolendry
  • sól, pieprz

Guacamole – domowa pasta z awokado – przepis

  1. Posiekać drobno cebulę i chilli (ja pozbywam się pestek z chilli).
  2. Następnie drobno pokroić pomidora – możecie pozbyć się gniazd nasiennych – ale ja je bardzo lubię i postanowiłam ich również użyć.
  3. Obrać awokado, usunąć z niego pestkę i dorzucić do pozostałych składników natychmiast skrapiając sokiem, żeby nie ściemniało.
  4. Rozgnieść wszystkie składniki widelcem lub ręką – ja oczywiście ugniatam całość ręką, żeby obcować ze wszystkimi składnikami.
  5. Oprószyć całość kolendrą. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby dodać chilli i soku z limonki.
  6. Odstawcie guacamole na jakieś 10 minut aż wszystkie składniki się połączą.
  7. Guacamole to cudowna letnia przekąska!
guacamole przepis
Domowa pasta z awokado
5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *