Pasta jajeczna na 3 sposoby

Czas przygotowania:

-

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pasta jajeczna to świetny pomysł na śniadanie, to danie szybkie, proste, pyszne i delikatne. Tradycyjne pasta jajeczna to jajka na twardo z dodatkiem majonezu i szczypiorku, można opcjonalnie dodać trochę szynki i odrobinę musztardy dla zaostrzenia smaku. Inny pomysł to pasta z dodatkiem ogórka konserwowanego i pietruszki. Mój ulubiony wariant to pasta jajeczna z wędzonym łososiem, koperkiem i odrobiną majonezu. Pasta należy to rodziny dań “co się nawinie” – można użyć wędzonej makreli, kurczaka pieczonego czy czegokolwiek co się Wam napatoczy. Poniżej przepis na trzy pyszne i sprawdzone pasty z jajek.

1. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem – składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • garść szczypiorku
  • opcjonalnie 2 plastry szynki pokrojone w kostkę

2. Pasta jajeczna z ogórkiem konserwowym – składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • 3 ogórki konserwowe
  • duża szczypta pietruszki

3. Pasta jajeczna z wędzonym łososiem – składniki

4 jajka

2 łyżki majonezu

odrobina musztardy

sól, pieprz

4 plastry wędzonego łososia około 50 gramów

szczypta koperku

Pasta jajeczna – przepis

  1. Jajka ugotować na twardo – gotować około 5 minut, żeby nie stały się zbyt suche.
  2. Pokroić jajka i dodatki w kostkę – ja kroję w dość grubą, bo lubię czuć poszczególne składniki.
  3. Wymieszać składniki z majonezem, musztardą, solą, pieprzem i ziołami. Dodać łososia, szynkę lub ogórki konserwowe i co tylko lubicie i macie pod ręką.
  4. Warto ozdobić kanapki z pastą jajeczną odrobiną zdrowych kiełków np. rzodkiewki, podkreślą smak i będą przyjemnie chrupały.

Kanapki z pastą jajeczną to śniadanie idealne!

pasta jajeczna
Pasta jajeczna
4/5 - (17 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *