Leczo z kiełbasą

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

węgierska

Jak zrobić pyszne, węgierskie, pikantne paprykowe danie, czyli leczo? Przepis jest prosty – jeśli nie przesadzicie z boczkiem i kiełbasą możecie uznać danie z zdrowe, chude i dietetyczne. Nie należy zapominać, że kiełbasa doda cudownego aromatu – więc nie przesadźcie w drugą stronę, jak zwykle równowaga jest najważniejsza. Leczo ma być słodkie i pikantne zarazem. Sekretem jest odrobina pasty paprykowej, która dodaje aromatu wędzonej papryki. Ja miałam też pyszną suszoną paprykę, przywiezioną z Węgier – chyba dzięki temu leczo wyszło tak spektakularnie.

Leczo z kiełbasą – składniki:

  • Kawałek boczku około 150 gramów
  • 2 podwędzane kiełbasy
  • 2 spore cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 papryki – np. żółta i czerwona
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • puszka pomidorów
  • suszona słodka papryka
  • suszona pikantna papryka
  • 2 łyżki łagodnej pasty paprykowej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • odrobina cukru
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Leczo z kiełbasą – przepis krok po kroku:

  1. Na odrobinie oleju podsmażyć boczek, gdy lekko się zrumieni dodać kiełbasę pokrojoną w podłużne plastry.
  2. Następnie dodać na patelnię cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem i podsmażać na tłuszczyku powstałym z boczku i kiełbasy. Ja w tym momencie przenoszę zawartość patelni do garnka, żeby wszytko się zmieściło.
  3. Dorzucam do garnka paprykę pokrojoną w paski a po jakichś pięciu minutach dorzucam cukinię pociętą w półplasterki.
  4. Doprawiam całość papryką ostrą, słodką i pastą paprykową.
  5. Gdy warzywa lekko zmiękną dorzucam pomidora i puszkę pomidorów oraz przecier i dosładzam odrobiną cukru – żeby przełamać ostrość leczo.
  6. Dodaję soli, pieprzu i jeszcze odrobinę podostrzam danie węgierską suszoną papryką.

Leczo podawać można po prostu z chlebem, to pyszne, aromatyczne danie – wyśmienite latem, gdy papryka jest najsłodsza i najtańsza 🙂 Oryginalne leczo jest bez cukinii – ale ja lubię wersję z cukinią, można dodać też trochę pieczarek.

leczo przepis
Leczo z kiełbasą
3.5/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *