Fasolka po bretońsku z kiełbasą i cebulą

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Fasolka po bretońsku czyli biała fasola na gęsto z kiełbasą w sosie pomidorowym. To sycące danie idealne na jesień i zimę. Możecie doprawić je odrobiną chilli – rozgrzeje Was jeszcze bardziej. Do fasolki dodaję cebulę, boczek i kiełbasę. Całość zalewam pomidorami z puszki i doprawiam między innymi majerankiem.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą i cebulą – składniki

  • 500 gramów suchej fasoli typu Jaś
  • 300 gramów kiełbasy wędzonej
  • 100 gramów boczku wędzonego
  • dwie cebule
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka mąki oraz odrobina masła do zasmażki
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól, majeranek, pieprz

Fasolka po bretońsku z kiełbasą i cebulą – przepis krok po kroku

  1. Suchą fasolę należy pozostawić namoczoną w wodzie na noc poprzedzającą przygotowanie dania. Następnego dnia fasolkę należy przepłukać i gotować w nowej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli, liści laurowych i ziela angielskiego przez około godzinę. Wody do gotowania powinna sięgać 3-4 cm ponad fasolkę.
  2. Na patelni należy podsmażyć pokrojoną w słupki kiełbasę oraz boczek. Po wytopieniu tłuszczu z boczku i kiełbasy należy dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany ząbek czosnku.
  3. Gdy cebula się zeszkli należy dodać zawartość patelni do gotującej się fasolki i dalej gotować aż fasola będzie miękka. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i przyprawy – czyli majeranek, pieprz oraz sól do smaku. Całość gotujemy jeszcze około 15-20 minut.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, którą smażymy około 1-2 minuty, aż zasmażka się lekko zarumieni. Dodajemy całość do fasolki, aby zagęścić sos. Gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty.
3.6/5 - (17 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2799

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *