Rogaliki z serem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Rogaliki z serem – składniki

  • 500g ciasta francuskiego
  • 200g sera żółtego, startego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie: 2 łyżki sezamu

Rogaliki z serem – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto francuskie na prostokąt o grubości około 3mm.
  3. Posyp startym serem żółtym całą powierzchnię ciasta.
  4. Posyp natką pietruszki na wierzch sera.
  5. Delikatnie zwijaj ciasto, zaczynając od dłuższego boku, tworząc roladę.
  6. Przekrój roladę na kawałki o szerokości około 2-3 cm.
  7. Ułóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
  8. Pędzlem posmaruj rogale roztrzepanym jajkiem.
  9. Opcjonalnie, posyp rogale sezamem.
  10. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż rogale będą złociste i chrupiące.
  11. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  12. Podawaj rogale z serem na ciepło jako przekąskę lub dodatek do obiadu.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *