Rogaliki serowe z marmoladą

Czas przygotowania:

1 godz. 00 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

32

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

międzynarodowa

Rogaliki serowe z marmoladą to wyjątkowe połączenie słodkiej i słonej nucie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do porannej kawy lub herbaty, a także jako przekąska na słodko w ciągu dnia. Poniżej znajduje się prosty przepis, który pozwoli Ci cieszyć się tymi pysznymi rogalikami w zaciszu swojego domu.

Rogaliki serowe z marmoladą – składniki

Do przygotowania rogalików serowych z marmoladą potrzebujesz następujących składników:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada dowolnego smaku do nadziewania
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Rogaliki serowe z marmoladą – przepis krok po kroku

  1. Najpierw przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne, pokrojone na małe kawałki masło i szybko posiekaj wszystko nożem, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodaj do miski twaróg, jajko i cukier puder. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto zawij w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  3. Po tym czasie podziel ciasto na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg o średnicy około 20 cm i podziel na 8 trójkątów.
  4. Na szerokim końcu każdego trójkąta nałóż łyżeczkę marmolady, a następnie zwiń trójkąt w rogalik, zaczynając od strony z marmoladą.
  5. Gotowe rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut, aż rogaliki serowe z marmoladą będą złociste.
  6. Po wystudzeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *