Soczysta biała kiełbasa

Czas przygotowania:

1 godz.

Czas gotowania:

10 min.

Łączny czas:

1 godz. 10 min

Ilość porcji:

5 kg

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Polska

Biała domowa kiełbasa czyli przepis na idealną białą, która jest soczysta, aromatyczna i pełna smaku. Własnoręcznie przygotowana biała kiełbasa smakuje nie tylko w święta wielkanocne, ale jest doskonała na sezon grillowy czy domową imprezę. Owszem jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale macie gwarancję, że wiecie co jecie. Możecie doprawić swoją kiełbasę z ulubiony sposób.

Biała kiełbasa – składniki

  • 2,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1,5 surowego boczku
  • 110 gramów soli (najlepiej grubej)
  • 5 łyżek pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
  • 8 solidnych łyżek majeranku
  • 1 mała główka czosnku przeciśnięta przez praskę
  • 1,5 – 2 szklanki bardzo zimnej wody
  • jelito – około 15 metrów

Biała kiełbasa – przepis

  1. Jelita umyć dokładnie i zostawić w wodzie na około pół godziny – dzięki temu będzie łatwiej wypełnić je mięsem.
  2. Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Karkówkę i łopatkę zmielić w maszynce na grubych oczkach, boczek natomiast zmienić na średnich oczkach – dzięki temu składniki kiełbasy lepiej się połączą.
  3. Doprawić mięso solą (tak, tak 110 gramów to kilka garści), ale nie bójcie się – tak właśnie przyprawia się kiełbasy.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa razem z majerankiem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
  5. Następnie dolewać stopniowo wody 1,5 – 2 szklanki w zależności od konsystencji mięsa – powinno lekko zmięknąć – dzięki temu bardzo łatwo napełnicie jelita mięsem, a kiełbasa będzie bardziej soczysta.
  6. Na maszynkę do mielenia zakładamy nasadkę masarską, nadziewamy jelito na nakładkę, maszynkę wypełniamy mięsem i przystępujemy do faszerowania. Co jakiś czas skręcamy flak – oddzielając kiełbasę od kiełbasy.
  7. Podana porcja to ponad pięć kilogramów pysznej, soczystej białej kiełbasy, część można zamrozić w mniejszych paczkach i korzystać w razie potrzeby.
  8. Ja zamrażam białą na surowo. Nie muszę chyba mówić, że doskonała jest pieczona z cebulą w piekarniku, gotowana w żurku czy białym barszczu.

Idealny sposób gotowania (parzenia) białej kiełbasy

Wodę z liściem laurowym i zielem angielskim doprowadzić do temperatury 70 stopni, parzyć białą surową kiełbasę około 10-12 minut – dzięki temu będzie soczysta i pełna smaku.

jak zrobić białą w domu

3.7/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

3 komentarze

  1. Wczoraj skorzystałem z tego przepisu, kiełbasa biała wyszła wybornie, nie wiem czy coś zachowam do świąt – nie mogę się powstrzymać!

  2. Chętnie zrobiłabym taką swojską białą ale nie jestem pewna czy wyjdzie tak dobrze jak ta którą produkują Karol-Zakłady Mięsne. Od jakiegoś czasu już u nich zamawiam parzoną i inne wędliny i naprawdę jestem zadowolona z wyrobów. Już od dawna nie kupuję w byle supermarketach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *