Pieczeń rzymska z jajkiem

Czas przygotowania:

10 min.

Czas gotowania:

1 godz.

Łączny czas:

1 godz. 10 min.

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Polska

Pieczeń rzymska przepis na pyszne i soczyste pieczone mielone mięso z niespodzianką w środku. Pieczeń zwana bywa też klopsem, danie to dobrze smakuje na ciepło i na zimno np. na kanapki – ja dodaję do kanapek z klopsem odrobinę chrzanu. To fajny i prosty sposób na zdrową, domową “wędlinę”. Niebawem namówię Karola na zrobienie domowej gotowanej szynki, która ostatnio była najlepsza na świecie. Wracając do pieczeni – przepis jest banalnie prosty doprawić mięso i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Kolejna zaleta – pieczeń rzymska smakuje jak kotlety mielone ale nie wchłania tłuszczu bo jest pieczona. Ja użyłam łopatki wieprzowej – wyszło super.

Pieczeń rzymska z jajkiem – składniki

  • kilogram mięsa mielonego (łopatka wieprzowa będzie idealna)
  • 1 średnia cebula – drobno pokrojona i podsmażona
  • jedna namoczona i odciśnięta sucha bułka (ewentualnie bułka tarta, ale polecam opcję pierwszą)
  • 1 surowe jajko do wymieszania z mięsem
  • majeranek – 2 łyżki stołowe
  • sól, pieprz, słodka papryka, jeden ząbek czosnku
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka ugotowane na twardo jako niespodzianka w pieczeni

Dodatkowo: jeśli macie mniej tłuste mięso niż łopatka możecie wyłożyć blachę plastrami wędzonego boczku – mięso pozostanie soczyste. Jeśli macie obsesje na punkcie boczku możecie udekorować pieczeń również z góry.

Pieczeń rzymska z jajkiem – przepis

  1. Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie masła.
  2. Namoczyć starą bułkę w wodzie i gdy zmięknie dokładnie ją odcisnąć.
  3. Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jedno jajko, sól, pieprz, majeranek, odrobinę czosnku, natkę pietruszki i sporo słodkiej papryki – pieczeń będzie miała ładny kolor.
  4. Składniki dokładnie wymieszać. W międzyczasie ugotować 3 jajka na twardo.
  5. Mięsem wyłożyć blachę do 1/3 wysokości, ułożyć wzdłuż 3 obrane jajka na twardo, a następnie dołożyć resztę mięsa. Pycha!
  6. Piec około godziny w 190 stopniach. Obserwujcie pieczeń – wyjmijcie ją gdy wierzch się zarumieni.

Pieczeń rzymska kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi, ale to pyszne, proste danie również na co dzień.

pieczen rzymska
Pieczeń rzymska
3.9/5 - (12 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

13 komentarzy

  1. dobrze, że trafiłam na Waszą stronę…znalazłam tu dużo inspiracji na nadchodzące święta. Dziękuję 🙂

  2. Pierś z kaczki wygląda wyśmienicie! 🙂 I zapewne tak smakuje. Chyba spróbuję zrobić takie cudeńko na święta 🙂

  3. Żurek to w ,moim domu rodzinna tradycja bez żurku nie wyobrażam sobie Świat , na pysznej białej kiełbasce i skwarkach z dodatkiem swojskiego jaja ..mmm!!

  4. Nie jadłam pieczeni z jajkiem w środku, dla mnie to całkowita nowość. Czy to jest standardowy składnik do pieczeni? Jeśli tak, to sporo jeszcze nie wiem o kulinariach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *